Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът към посланиците от ЕС: Таксата за руския газ засяга само "Газпром“

Снимка: БГНЕС

Въведената неотдавна такса за внос и транзит на руски газ през България няма да се отрази негативно на европейските потребители. Тя ще засегне единствено печалбите на "Газпром“. Това обещаха на посланиците на държавите от ЕС на среща в София премиерът Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на финансите и на енергетиката Асен Василев и Румен Радев.

"ЕС не трябва да е зависим от руския газ. Не е допустимо с парите на европейските данъкоплатци да се финансира войната на Русия срещу Украйна“, заяви Денков.  Той припомни, че през последните години е свършена много работа, за да може Европа да получава газ от различни източници.
Пред дипломатите премиерът също така изрази надежда, че през декември на редовното заседание на Европейския съвет ще бъде взето правилното решение за влизане на България в Шенген, което ще е в полза на българските и европейските граждани и бизнес. Премиерът обърна внимание, че страната ни е постигнала голям напредък в областта на върховенството на правото и това се отчита от нашите партньори и от Европейската комисия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26