Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват Музей на тревненската архитектурна школа

Попангеловата къща в Трявна
Снимка: tryavna-museum.eu

Към музейните експозиции на Трявна ще бъде добавена още една – на архитектурните шедьоври в града. Музеят, посветен на Тревненската архитектурна школа се открива днес в най-старата възрожденска къща в града – Попангеловата. Новата експозиция ще представя наследството на местните строители, което, за разлика от другите две направления в Тревненската художествена школа – дърворезбата и иконописта, не е събирано в експозиции. 

Именно днес тревненци отбелязват и 60-годишнината от създаването на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в града с национална научна конференция във възрожденския град. Разработките, посветени на темата "Трявна и тревненци в националната история и култура" ще бъдат представени днес следобед.

БНР подкасти:

Още от категорията

Бургазлии се насладиха на високите температури на плажа

Топлото време предизвика стотици бургазлии и гости на града да направят първия си плаж за Новата година. В ранния следобед температурата достигна 20 градуса, а на морската вода – 9 градуса. Някои от хората предпочетоха разходката край морския бряг,..

публикувано на 24.02.24 в 16:14
Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Седем нови дестинации сред 100-те национални туристически обекта

Епископска базилика на Филипопол и късноантичната сграда „Ейрене” в Пловдив вече са част от 100-те национални туристически обекта в България. Това реши Координационният съвет на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически..

публикувано на 22.02.24 в 14:52
Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35