Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местни избори 2023

В България е ден за избор на местни органи на властта

Снимка: ЦИК

Днес, 29 октомври, в България се провежда първият тур на редовните избори за кметове и съветници в общо 265 общини. Тези избори са своеобразен тест за управлението в държавата. Те превръщат партньорите в кабинета и парламента – ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“ – "Демократична България", в съперници, тъй като резултатите могат да доведат до промяна на баланса в управляващото мнозинство преди предстоящата през март 2024 г. ротация на премиера в кабинета "Николай Денков – Мария Габриел".

Кой и за какво гласува днес


Право да избират общински съветници и кметове имат граждани над 18-годишна възраст, регистрирани по постоянен и по настоящ адрес на територията на страната към изборния ден, като поне единият от адресите е на територията на съответната община, а в избори за кмет на кметство – на територията на кметството.

Избирателите, които са променили адресната си регистрация след 28 април, имат право да гласуват по предишен адрес.

Българските граждани с двойно гражданство, които нямат настоящ адрес извън страната, и отговарят на горепосочените условия, могат да гласуват в местните избори през 2023 г.

Право да гласуват имат и  гражданите на страни-членки на ЕС, които не са български граждани, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място, притежавайки адресна регистрация там.

Избори за кмет на кметство се произвеждат в селищата, в които са регистрирани повече от 100 души с постоянен адрес.

За участие в изборите в ЦИК са регистрирани 58 партии и 9 коалиции, а за доверието на избирателите ще се надпреварват над 8 хил. кандидат-кметове на общини, кметства и райони и над 30 хил. кандидати за общински съветници, от които 10 са чужденци. При желание избирателят може да гласува с преференция за определен кандидат за общински съветник от листата на дадена политическа сила.

Продължителност на изборния ден

Изборният ден започва в 07:00 ч. и завършва в 20:00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено до 21:00 ч.

Агитацията и предварителното съобщаване на резултати в изборния ден са забранени. Социологическите агенции обявяват прогнозните резултати в края на изборния ден – след 20 часа.

Балотаж – защо и кога

Според социологическите проучвания ни очаква и втори тур, който ще се проведе на 5 ноември там, където никой от кандидатите за кмет не получи повече от 50 % от подадените действителни гласове. На балотаж ще отидат кандидатите за кмет с най-високите два резултата от първия тур.

Преди изборите министърът на регионалното развитие Андрей Цеков предупреди за необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес в някои райони, променящ електоралния баланс на определени населени места и предизвикващ съмнения за изборен туризъм. Така се оказа, че къща в  гр. Стамболийски е приютила 652-ма живущи, апартамент в софийския жк. "Люлин" е населяван от 99 обитатели, а на адрес в гр. Горна Оряховица, който е поле без сграда, живеят 138 избиратели.

Проследяване на вота

За тези местни избори са регистрирани 15 организации с наблюдатели и 4 социологически агенции. 

Снимки: Централна Избирателна Комисия, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03