Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нос Чиракман край Каварна продължава да буди интереса на археолозите

Снимка: БТА

На 3 километра южно от Каварна се намира внушително природно възвишение, известно като нос Чиракман. Вече осми сезон археолозите проучват природната забележителност, превърнала се в символ на каварненското крайбрежие. Работата им сега е съсредоточена в сектор, в който през изминалите години са открити множество движими културни ценности от елинистическата епоха. Голямата дълбочина, на която се намира пластът от епохата на елинизма, изисква последователното проучване на всички по-късни напластявания и дори демонтиране на някои от градежите, съобщава директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев за БТА. 


През 2022 г. на нос Чиракман археолозите разкриха късноантични помещения и късносредновековни ями, чието проучване продължава тази година. Доразкрит е голям питос (хранилище), а също така и голям брой съдове, някои от които цялостно запазени. Работата на терен носи и внушителен брой находки – стрели, предмети от бита, фрагменти от теракотени фигурки и др. Изненада за изследователите са множеството открити амфорни печати. Последните са изключително важни за науката, защото са много добре датирани и позволяват да бъде прецизирана хронологията на обекта на нос Чиракман, пояснява директорът на музея в Каварна.

Разкопките на нос Чиракман се финансират от Министерството на културата и Община Каварна.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52