Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С дарения започва изграждането на храм “Свети Йоан Рилски“ в Лондон 

Снимка: Българска православна църква "Свети Йоан Рилски“ в Лондон
Снимка: БТА

Дарителска кампания за изграждането на храм “Свети Йоан Рилски“ в Лондон ще бъде открита на 4 ноември в българското посолство в Лондон, съобщиха от православната ни църква “Св. св. Константин и Елена“ във Великобритания.  

Проектът за реконструкция на намиращия се в двора на посолството параклис "Свети Йоан Рилски“ в църква беше одобрен наскоро. Той предвижда разширяване на цялостното пространство с обединяване на помещения, за да се получи височина за купол. Освен това ще бъдат изградени нов покрив и два нови изхода. 

Храмът ще има класически изглед в традицията на средновековните български църкви в Плиска, Преслав, Сердика и Велико Търново. 

Събитието в дипломатическата ни мисия в Лондон ще премине под егидата на посланик Марин Райков, а сред гостите ще бъде Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Да хванем иглата!" - или как в Япония се учат на българска бродерия

Уъркшоп по българска бродерия организира Ирен Величкова-Ямами - дългогодишна изследователка на това изкуството и автор на картата на България в шевици, подарена от самата нея на Националния исторически музей в София. Българката, която повече от 35..

публикувано на 14.07.24 в 08:14

Обсъждат създаване на международна асоциация на българите

Председателите на район Тараклия Лазар Дерменжи и на Съюза на банатските българи, депутатът в румънския парламент Георги Наков обсъдиха сътрудничеството и подкрепата в международни проекти, насочени към запазване на културното и историческо наследство на..

публикувано на 12.07.24 в 09:16

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39