Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

За македонците България е заплаха, а Сърбия - приятел


48% от гражданите на Северна Македония смятат, че съществува заплаха за страната. 46% отговарят с "не". 79 на сто от съзиращите заплаха са на мнение, че тя идва от България, следва Русия - с 6,3%, Албания - с 2,7% и Сърбия - с 2,4%. На въпроса "Коя държава или международна организация е най-големият приятел", 39,6% отговарят - Сърбия, следвана от САЩ с 13,7%, Турция с 10% и ЕС с 8,4%.

Отношението на ЕС към Скопие е несправедливо, арогантно и изнудващо, посочват 55,8% от анкетираните. 27,5% от респондентите казват, че отношенията с ЕС са честни, приятелски и коректни. За 60,8 на сто ЕС е най-добрата алтернатива за страната.

56% смятат, че в Северна Македония няма демокрация, а 62 на сто, че върви в грешна посока. Представителното проучване EUROMETAR 2023 е на Евротинк - Център за европейски стратегии, предаде БГНЕС.

Румъния ще забрани изкуственото месо, синтезирано от животински клетки


Румънският сенат - горната камара на парламента, одобри закон, забраняващ продажбата на синтетично месо в страната. “Предложението на депутатите социалдемократи цели създаването на правна рамка за наименованието на месните продукти, представянето, етикетирането и търговията с месни продукти, мониторинг на здравето на населението и коректна информация за потребителите”, посочват от специализираната парламентарна комисия. Забранява се продажбата на вътрешния пазар на синтетично месо, получено в лаборатория от животински клетки. Разпоредбите се прилагат и за кулинарни продукти за обществено предлагане. Търговията със синтетично месо ще се глобява с от 40 000 до 60 000 евро. Законът трябва да бъде гласуван и в Камарата на депутатите - долната камара, предава AGERPRES.

Турция вдига ветото за присъединяване на Швеция към НАТО


Турският президент Реджеп Ердоган внесе в парламента протокола за присъединяване на Швеция към НАТО. Според процедурата решението първо ще бъде разгледано в комисията по външни работи. Ако бъде одобрено, ще бъде внесено за гласуване от парламента. Комисията по външни работи още не е насрочила заседание по казуса, но се очаква процедурата да е ускорена. Швеция се устреми към НАТО заедно с Финландия, след като Русия нахлу в Украйна през 2022 г. На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото за приемането на Швеция в НАТО. Стокхолм обеща да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични и да работи за турската евроинтеграция. Същевременно САЩ ще вдигнат своето вето за доставка в Турция на самолети F-16, предава БТА.

Сърбия вдига и замразява до пролетта цената на синьото гориво за потребителите


Цената на газа за потребителите в Сърбия ще бъде замразена до май 2024 г. на нивото от 1 ноември 2023 г., съобщи в-к "Данас". При резки промени на пазара правителството ще покрива от националния бюджет разликата за производителите и вносителите. Това е предвидено в Наредбата за временна мярка за ограничаване на цената на газа и компенсиране на разликата в цената на природния газ, внесен или произведен в Сърбия, в случай на резки промени на пазара на природен газ.

Белград се договори с Международния валутен фонд за кредитиране. Срещу парите от фонда властите се задължиха поетапно до 2025 г. да увеличават цените на газта на дребно. От 1 ноември повишението ще е с 10% и цената ще достигне 4,18 евро за киловатчас.

Прогнозират златни цени за течното зехтиново злато


Ниските добиви във водещите страни производители на маслини и зехтин за сезон 2022-2023 г. и лошите климатичните условия увеличиха търсенето. Това оскъпи цените до 30%. Очакванията за новата световна реколта са още по-лоши. В Гърция спадът на рафинирания зехтин за 2023 г. е от 350 000 на 160 000 т. В Гърция и Турция, главни износителки за Балканите и водещи световни доставчици, неблагоприятната зима, лятната суша и пожарите, значително оскъпяват продукцията. Производителите предупреждават, че зехтинът, наричан "течно злато", наистина може да се окаже "златен" за потребителите. Необработеният зехтин гони цени от 9,25 евро за литър в Гърция, пише moneyreview.gr. В Турция зехтинът в магазините вече е 12-15 евро за литър. За да овладее цените Анкара въведе ограничения за износа на зехтин и маслини.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: БГНЕС, evz.ro, BBC, Freepik.com



По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34