Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникален огнен спектакъл сред руините на археологическия резерват "Кабиле"

Снимка: „Жар театър“

На 28 октомври, в тракийския и античен град Кабиле край Ямбол, е премиерата на огнения спектакъл "Ново начало" на "Жар театър" – формация за невербален театър и пантомима, която смело експериментира в полето на огнения театър и танц. "Ново начало" е заключителната част на трилогията "Душа", създадена специално за уникалния археологически резерват, музиката е от Йордан Владев и Силдар Борисов.

Основателите на "Жар театър", Пламен Радев и Елена Пап, от години се опитват да вдъхват нов живот на българските старини чрез свои авторски спектакли, в които участват и като актьори.

Историята

"Жар театър" е от първата вълна независими формации в България, през 2024 г. се навършват 30 години от основаването му – разказва Пламен Радев. – Когато го създавахме, у нас почти нямаше пантомимни формации, работещи професионално. Спектаклите ни винаги изразяват светлото начало в живота, независимо дали са пантомимни, площадни, дали са с огън. Работим с много колеги от чужбина, които идват по различни европейски програми, за да изучават нашия тип театър. С голяма част от тях продължаваме да си сътрудничим. Преди 15 години създадохме и Фест студио "Жар" към Общински културен институт Дом на културата „Средец“ в София. В него подготвяме актьори, които познават спецификата на нашия театър. Даваме възможност на възпитаниците си да участват в спектаклите на „Жар театър“, да приложат наученото в професионална среда, да натрупат практика и самочувствие.“


Както и в останалите проекти на "Жар театър", в "Ново начало", редом с професионалните актьори, участват и възпитаници от Фест студио "Жар". И за двете формации подбираме "жарки хора", казва Елена Пап и продължава:

"Човешките и духовни качества, които трябва да притежават актьорите, са по-важни дори от професионалната техника и умения. На първо място е любовта към това, което правим. Ние имаме един израз, който включва "жар" – "жарки хора". Светлината трябва да е в сърцата им, изкуството да извира отвътре. В началото, когато започнахме с "Жар театър", нямахме спектакли с външен огън. Избирайки името на формацията, имахме предвид вътрешната светлина, вътрешния огън. Постепенно самата група се разрасна и вътрешния огън се показа и навън. Така че жарта, вдъхновението, любовта помагат на актьорите да издържат тази наистина сериозна работа. Те трябва да обичат екипната работа, да бъдат устойчиви вътрешно, отдадени на идеята да бъдат полезни на този свят, не само на себе си. Практиката показва, че във формацията остават истински жарките хора.

"Спектаклите ни се основават на поезията на безмълвния език, както теоретиците определят бялата пантомима. За нас словото не е затворено в думите, то може да бъде много по-мащабно. Когато изразим нещо чрез поезията на безмълвния език в алегоричен, символен, философски аспект, постигаме дълбочина. Точно това е и смисълът да използваме невербален театър като основа, допълвайки го с различни изразни средства и с огъня – страшно мощна енергия, която дава голяма сила и има много силно въздействие не само върху публиката, а и върху актьорите.“

"Всичко, за което говори Елена, ще откриете и в новия ни проект "Ново начало" – допълва Пламен Радев. – Тази огнена мимо-драма представяме сред руините на тракийския античен град Кабиле, възникнал преди повече от две хилядолетия около храма на Богинята-майка Кибела. Нашата сцена са остатъците от раннохристиянската базилика, която е точно в подножието на храма, а фон е самият храм. Изключително зареждащо място, наситено с енергия и с дух. Този проект е подкрепен от Национален фонд "Култура". Намерихме и много добри партньори в лицето на Община Ямбол и Регионалния исторически музей в града. Макар в България това да не е обичайна практика, ние много обичаме да играем сред руини. Това е част от една наша дългосрочна програма "Глътка огън от древността", с която се опитваме да вдъхваме нов живот в подобни археологически обекти, да привличаме вниманието към тях."


Сюжетът на "Душа" проследява важни духовни аспекти

"След предишната ни трилогия, която беше в чест на град София и трите различни измерения на града от културно-историческа гледна точка, ние създадохме трилогията "Душа", посветена на тракийския и античен град Кабиле. На същото място бяха премиерите на първата и втората част – "Душа – пробуждане" и "В края на мрака". Заключителната част проследява от различен ъгъл и в различна дълбочина няколко много важни за човешкия дух и свободата на човешката душа аспекта. Има за цел да фокусира вниманието върху това доколко ние сме осъзнати, доколко сме пробудени. В този забързан живот, ние сякаш изпадаме в някаква хипноза, в едно постоянно преследване на най-различни цели и забравяме вътрешната си същност. Трябва да намерим време да спрем за малко, да подадем ръка на самите себе си, да потърсим духа си, за да можем да бъдем щастливи, спокойни, крепки и да си помагаме един на друг, изпълнени с доброта и любов.


Сюжетната линия на първата част показва как душите се пробуждат една друга, втората разглежда темата за мрака, който преди изгрев е най-непрогледен и трудно се преодолява. Дали успяваме да се измъкнем от вътрешния си мрак и да излезем на светло, имаме ли сили да погледнем себе си искрено, честно, за да можем да продължим нататък. В третата част "Ново начало", след цялата тази борба, идва моментът, в който трябва да осъзнаем какво ни дава новото начало. Защото, ако пренасяме всичко, което сме правили досега в новия ден, той няма да е по-различен от вчера. Смисълът на този спектакъл е да погледнем хармонията на цялата вселена. Ние сме едно – от най-малките същества до най-големите космически обекти, всички сме свързани. Важно е когато дойде новото начало, да изберем правилните неща, които носят светлина за нас и за другите."

Снимки: "Жар театър"


БНР подкасти:

Още от категорията

Оперната прима Соня Йончева стана офицер на френски орден за изкуство

Соня Йончева получи Орден за изкуство и литература – офицерска степен. Висшето френско държавно отличие ѝ бе връчено от посланика на Франция в София Жоел Мейер, от името на френския министър на културата Рашида Дати. „Тъй като тази вечер сме в тази..

публикувано на 28.02.24 в 10:50

Бургас е домакин на Фестивал за училищен театър на испански език

От 28 февруари до 1 март в Бургас ще се проведе XXIV Национален фестивал за училищен театър на испански език. Във фестивала, организиран от посолството на Испания в България, ще участват ученици от 25 училища от цяла България. Идеята на форума е чрез..

публикувано на 28.02.24 в 06:00

Детските хорове на БНР и Радио Румъния в съвместен концерт в Букурещ

В последния ден на февруари в концертната зала на Радио Румъния в Букурещ детските радиохорове на двете партньорски медии ще изнесат за първи път съвместен концерт. Концертът е израз на сътрудничеството между Радио Румъния и Българското национално..

публикувано на 25.02.24 в 01:18