Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска е избирателната активност на първия тур на местните избори

Васил Терзиев и Ваня Григорова
Снимка: БТА

Ще има втори тур за избор на кмет в София. Кандидатът на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и "Спаси София" Васил Терзиев води с 33%. Срещу него се изправя подкрепената от БСП Ваня Григорова с 21,1 на сто. Избирателната активност е 37,5, според 100% изпълнена извадка от паралелното преброяване на "Галъп интернешънъл болкан" - социологическата агенция, която е партньор на БНР.

На първи тур са избрани кметовете на областните градове: Кърджали - Ерол Мюмюн ДПС; Ямбол – Валентин Ревански „Пряка Демокрация; Бургас – Димитър Николов ГЕРБ; Враца - Калин Каменов ГЕРБ; Стара Загора – Живко Тодоров ГЕРБ; Перник – Станислав Владимиров местна коалиция; Монтана – Злати Живков ГЕРБ-СДС; Търговище – Дарин Димитров ГЕРБ.

В Габрово още не е ясно дали ще има балотажи.

Във втория по големина град в страната Пловдив на 5 ноември ще има втори тур между Костадин Димитров от ГЕРБ и Ивайло Старибратов от ПП – ДБ, Във Варна ще спорят Иван Портних ГЕРБ и Благомир Коцев ПП-ДБ. Балотажи ще има в областните градове Велико Търново, Кюстендил, Хасково, Видин, Пазарджик, Плевен, Разград , Смолян, Велико Търново, Русе, Добрич, Шумен, Силистра, Ловеч, Смолян, Габрово и Благоевград.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валежите постепенно спират, но остава хладно

През следващото денонощие ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи от дъжд, главно в източната половина на страната ще са придружени с гръмотевици и ще са значителни по количество. В сряда след обяд , от запад валежите ще..

публикувано на 10.09.24 в 19:45

България днес - 10 септември 2024 г.

Как Агенцията за българите в чужбина стига до сърцето на организациите на сънародници зад граница – акцент в "България днес" е интервю с ръководителя на изпълнителната агенция Райна Манджукова, а повод ни дава предстоящата премиера на..

публикувано на 10.09.24 в 19:00

От полунощ приемат онлайн заявления за гласуване в чужбина

Избирателната комисия започва да приема онлайн заявления за гласуване в чужбина в полунощ, съобщи ЦИК на брифинг. Възможността за подаване на заявлението през интернет страницата на Централната избирателна комисия ще приключи в 24.00 ч. българско..

публикувано на 10.09.24 в 18:13