Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Аржентина показаха филм за спасяването на българските евреи

Снимка: Българите в Аржентина

Героичното деяние на България, с което през 1943 г. тя предотвратява изпращането на своите граждани от еврейски произход в нацистките концлагери, е малко известно в Аржентина, въпреки че там се намира най-голямата еврейска общност в Южна Америка, а в Буенос Айрес съществува Музей на Холокоста, разказващ за най-масовото в човешката история изтребление, за жертвите, техните палачи и за преживелите Холокоста. 

Тези дни в Буенос Айрес по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи се състоя прожекцията на документалния филм "Ние помним…“ с идеята в южноамериканската страна да се даде повече гласност за тази част от българската история. Лентата е създадена от Гражданска асоциация "Българите в Аржентина“ с автори Аксиния Иванова и Иван Цанков и е озвучена на испански език, за да достигне до максимално широка аудитория в испаноговорящия свят.


Във филма са показани архивни материали за евреи с аржентинско гражданство, живели в България през онези години, както и за такива от български произход, пребивавали в Аржентина. Могат да се видят запазени преписки между различни институции - българската легация в Буенос Айрес и аржентинското Външно министерство, за изясняване и разрешаване на различни ситуации, свързани с такива поданици.

Особен интерес представляват включените пространни интервюта на двама изтъкнати представители на еврейската общност в Аржентина - Джонатан Карсенбаум, директор на Музея на Холокоста и Клаудио Аврух, президент на Международния център за защита правата на човека. 

Премиерата на лентата се състоя в историческия Club del Progreso, най-старият в страната, създаден през 1852 година. Това е емблематичен клуб, чиито членове през годините са били едни от най-известните аржентински президенти. 

Филмът беше представен пред тесен кръг професионалисти и заинтересовани от темата и в присъствието на българския консул София Стоева. Предстои излъчването му и за широката публика по българската телевизия в Аржентина - Los Búlgaros TV.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45