Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творците излизат на протест в Деня на будителите

Снимка: КТ Подкрепа

В Деня на народните будители - 1 ноември, културни институти в цялата страна ще затворят символично вратите си в знак на протест срещу ниските заплати в сферата на културата. От 2015 г. насам, когато беше последното значително увеличение в тази сфера, бюджетът за издръжка на културните институции се свива, за сметка на разходите за поддържане на сградите, посочват организаторите на протеста.

Те настояват за увеличение на бюджета за култура на 1% от БВП. Протестиращите смятат да затворят символично с книги входовете на културните институции в страната. По обед те ще проведат и протестна акция пред Столичната библиотека.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05

Слънце и по-високи температури в почивните дни

В събота , 6 юли, ще е слънчево, на места с купеста облачност в следобедните часове. Температурите ще продължат да се повишават. Минималните ще са между 15 и 21°, в София 17°. Максималните ще достигат 30 – 35°, в столицата 30°.  По..

публикувано на 05.07.24 в 19:45