Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на е-управлението: Единствено ЦИК може да инсталира софтуер на машините

Михаил Стойнов
Снимка: БГНЕС

Софтуерът за гласуване трябва да е с отворен код (т. е. публичен) съгласно Изборния кодекс. Това заяви на пресконференция заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов във връзка със събитията от 25 октомври, описани в справката на ДАНС, която предизвика скандал с машините за гласуване, предаде БНТ.
"Машините за гласуване се удостоверяват най-вече от гласоподавателя поради простата причина, че той поглежда и вижда със собствените си очи какво е отпечатала машината", каза Стойнов. "Аз съм тук заради уменията си като IT специалист, имам мандат от моя министър да проверя целия този процес (на машинното гласуване) и да го управлявам. Вие бихте ли подписали едно от най-важните решения за една демократична държава, без да сте погледнали това, което подписвате и удостоверявате?", отбеляза още той и подчерта, че единствено ЦИК може да инсталира софтуер на машините.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38