Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Дунав Ултра” влезе в полезрението на световния туризъм

Снимка: lonelyplanet.com

Българският веломаршрут по поречието на река Дунав и Добруджа до Черно море “Дунав Ултра” влезе в годишната класация на издателя на пътеводители Lonely Planet за топ 50 препоръчани дестинации в цял свят през 2024 г. Дългият 740 км веломаршрут е единственият посочен на територията на Източните Балкани, а това означава пробив в сферата на туризма за страната ни и възможност за развитие на района.  

В обширен материал са представени множество логистични препоръки и възможности за пътешествие с велосипед по маршрута. Специално е обърнато внимание на едноименното мобилно приложение Dunav Ultra и ежегодното събитие в неговата подкрепа – масовото изминаване на Дунав Ултра на две колела.

Интересът към българския проект идва с номинирането от страна на Lonely Planet на международната дестинация “Дунавски лимес”, в която “Дунав Ултра” е посочен като поддържащ туристически продукт с възможност за самоорганизирано пътешествие с велосипед.  

В “100 Дунав Ултра забележителности” влизат крепостта Баба Вида, Улпия Ескус край село Гиген, легионният лагер Нове близо до Свищов, Сексагинта Приста в Русе, Дуросторум в Силистра и Белоградчишката крепост.


БНР подкасти:

Още от категорията

Ски спускане с носии и знамена в курорта Пампорово

За поредна година на 3 март в курорта Пампорово в Родопите ще се проведе най-голямото и патриотично ски спускане. Участниците ще са облечени в народни носии, ще се веят български трибагреници, съобщава БНР Кърджали. Събирането на..

публикувано на 03.03.24 в 06:10

Вижте кои исторически места да посетите навръх Националния празник на България

Над 6 хиляди българи ще се изкачат на паметния връх Шипка на 3 март, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България. Други 25 хиляди наши сънародници пък ще използват почивните дни покрай Националния празник – 3 март , за да посетят..

публикувано на 02.03.24 в 05:30
 Георги Дучев

Хотелиерите очакват повече туристи в България през 2024 година

През 2024 година хотелиерите в страната очакват ръст на бизнеса си средно с между 10 и 15%. Това обяви днес във Варна Георги Дучев, председател на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, като се позова на проведена от..

публикувано на 29.02.24 в 17:11