Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ерген Деда" – ново етно приключение с Нина Николина

Снимка: Facebook / Nina Nikolina

Певицата Нина Николина отдавна е позната с представянето на български народни песни в осъвременен вариант, събрани в няколко албума. "Ерген деда" е най-новият, трети сингъл от втория концертен албум на Нина Николина "Jazz & Traditions Vol.2". Шопската хумористична песен в етноджаз аранжимент на Калин Вельов ще вдигне градуса на настроението и на концерта на Нина Николина с нейната формация тази вечер, 2 ноември,в "Бар Петък" в София. Интерпретирани в актуални музикални жанрове с джазово, фънки, R&B и електронно денс звучене, в програмата на концерта ще присъстват не само фолклорните песни, а и нейни поп хитове като "Ти", "Не мога", "Тебе да вземем" и "Сън".

"През цялата си музикална кариера се опитвам да добавя нова аудитория към тези хора, които харесват български фолклор – казва Нина Николина. – И то най-вече сред младите хора, защото ако не предадем традицията, тя ще изчезне. Българският фолклор е много интересен и много красив. Той е и смешен, има вътре толкова интересни истории, които смятаме че са останали тогава, във времето си, или в библиотеките и в старите сборници – а това не е така. Затова често отварям сборниците и намирам красиви песни, смешни песни, и ги правим заедно с бандата. В този проект "Джаз и традиции" сме направили точно това заедно с Ясен Велчев, Калин Вельов, Таня Първанова и Мартин Ташев.  

"Ерген Деда" е песен, с която се срещнах като съвсем малка в хора на майка ми – тя е диригент, Росица Господинова. В най-популярния си вариант "Ерген Деда" е на композитора Петър Льондев. Ние обаче сме направили тази песен по аранжимент на Калин Вельов. Използвали сме основната мелодия на автентичната "Ерген Деда". С помощта на една моя много близка приятелка, доцент в БАН – Веселка Тончева – изнамерихме един текст, който е продължение на този, който всички знаем. Там има малко по-любовни неща – ще ви чакам на 2 ноември, за да ви ги доразкажа!" 

Дни след концерта, на 7 ноември стартира и националното турне на Нина Николина със спектакъла за деца "Кральо Портальо". Турнето започва от Враца и ще обиколи осем града. Премиерните спектакли в София и Братислава преминаха с възторг и любопитство от страна на децата, които стават и участници в концерт-спектакъла.

Представлението, кръстено на едноименната народна игра "Кральо Портальо" е интерактивно преживяване за деца над 6 години, в което малките зрители научават различни фолклорни митове, песни, игри, гатанки и обичаи. Във вълшебния свят на българския фолклор ни пренасят Нина Николина и актьорите Георги-Маноел Димитров и Димитра Попова.

Детският спектакъл и турнето "Кральо Портальо" се осъществяват със съдействието на Министерство на Културата и Национален Фонд Култура.

Редактор: Диляна Трачева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15