Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На ски или на велопреход с родопската теснолинейка

4
Снимка: mtc.government.bg

Към любимата на българските и чуждите туристи родопска теснолинейка ще бъдат прикрепени два нови вагона за превоз на велосипеди и скиорски принадлежности. От 4 ноември, всяка събота и неделя специалните вагони ще са част от композициите на бързите влакове "Родопи", движещи се по направлението Септември – Добринище – Септември, съобщиха от БДЖ.

Новите вагони представляват преустроени пощенски фургони. Те ще могат да бъдат включвани и към всички влакове по маршрута на теснолинейката след предварително заявен превоз на минимум четири велосипеда или скиорски принадлежности и не по-късно от седем дни преди датата на пътуване, като цената за превоз на един велосипед е 2,00 лв.


В рамките на следващата година се очаква да бъде завършен и пригоден също така допълнителен вагон за превоз на лица с намалена подвижност.

Изграждането на теснолинейката Септември – Добринище започва през 1921 г. , а  наши дни тя се е наложила като емблема на туризма в родопския регион между Велинград и Банско.

Вижте още:

Снимки: mtc.government.bg

Галерия

Още от категорията

Ски спускане с носии и знамена в курорта Пампорово

За поредна година на 3 март в курорта Пампорово в Родопите ще се проведе най-голямото и патриотично ски спускане. Участниците ще са облечени в народни носии, ще се веят български трибагреници, съобщава БНР Кърджали. Събирането на..

публикувано на 03.03.24 в 06:10

Вижте кои исторически места да посетите навръх Националния празник на България

Над 6 хиляди българи ще се изкачат на паметния връх Шипка на 3 март, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България. Други 25 хиляди наши сънародници пък ще използват почивните дни покрай Националния празник – 3 март , за да посетят..

публикувано на 02.03.24 в 05:30
 Георги Дучев

Хотелиерите очакват повече туристи в България през 2024 година

През 2024 година хотелиерите в страната очакват ръст на бизнеса си средно с между 10 и 15%. Това обяви днес във Варна Георги Дучев, председател на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, като се позова на проведена от..

публикувано на 29.02.24 в 17:11