Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилизация на институциите за честен вот на балотажа в неделя

Министър-председателят Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Правителството и МВР умножават усилията си срещу купуването и продаването на гласове за балотажите на местните избори в неделя, заяви премиерът Николай Денков във видеообръщение. Той изтъкна, че една от най-важните задачи пред кабинета е да осигури честното провеждане на вота предвид рекордния брой сигнали за изборни нарушения от началото на предизборната кампания. 

По думите на премиера, повече от половината 1125 сигнала са за купуване на гласове. За това свидетелстват появилите се видеозаписи за корупционни практики, които вече се разследват. 

“Факт е още една ключова стъпка на правителството за гарантиране на честното отчитане на изборните резултати – удостоверяването на машините за гласуване, и докладът вече е изпратен в Централната избирателна комисия”, каза още Николай Денков. Според него това е изключително важно, за да не се повтори печалният резултат с половин милион невалидни гласа от първия тур. Междувременно от ЦИК съобщиха, че на втория тур на местните избори ще може да се гласува и с машини в 5900 секции. 

Премиерът пое ангажимент кабинетът да направи всичко необходимо, за да бъдат сигурни гражданите, че изборът кой да управлява тяхното населено място ще се реши от жителите му, а не чрез изборни манипулации. “Екипите на МВР работят извънредно и в пълна мобилизация, за да ограничат максимално търговията с гласове“, увери той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първомайски - за пазара на труда в България и влиянието на изкуствения интелект

Повече от 30 години, след демократичните промени у нас през 1989 г.,  Първи май продължава да е официален празник и неработен ден, но държавната власт вече не се ангажира с организиране на масови прояви, както е било навремето. По-възрастното..

публикувано на 01.05.24 в 05:30

На Първи май дъжд ще вали само в планините

В сряда , 1 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. След полунощ валежите ще отслабват и спират. В следобедните часове на места в планините отново ще превали. Максималните температури ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 30.04.24 в 20:25

България днес - 30 април 2024 г.

В "България днес" на 30 април говорим с доц.д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет за българския език като идентичност и съхраняването му от българските диаспори в контекста на предстоящия форум в Атина "Пътят на светлината". Българите в Албания..

публикувано на 30.04.24 в 19:00