Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

В Сърбия предсрочно разпуснаха парламента, готвят се за избори

Президентът на Сърбия Александър Вучич разпусна Народната скупщина и насрочи предсрочни парламентарни избори за 17 декември, съобщи сръбската национална телевизия РТС. Преди това председателят на сръбския парламент Владимир Орлич насрочи за 17 декември местни избори в около 60 населени места на територията на Сърбия, след като няколко кметове на градове и общини, включително кметът на Белград Александър Шапич, подадоха оставки.

Предсрочните парламентарни избори в страната идват след половин година многохилядни протести в Белград и други градове. Протестите бяха предизвикани от две масови стрелби през май, при които бяха убити общо 17 души. На последните парламентарни избори в Сърбия през април 2022 г. най-голяма подкрепа получи партията на Вучич - Сръбската прогресивна партия, която разполагаше в парламента със 120 от общо 240 места.

Солени глоби в Гърция за две транснационални компании

Гръцкото министерство на развитието наложи глоби от общо 2 милиона евро на гръцките клонове на многонационалните компании „Юнилевър“ и „Проктър енд Гембъл“ за незаконни печалби, предаде БТА. Всяка от двете компании е санкционирана с по 1 милион евро за нарушаване на Закона за подкрепа на доходите на заетите, младежите, семейството и труда, който влезе в сила през юли тази година. Той забранява на доставчиците до края на 2023 г. да продават редица стоки от първа необходимост с процент на печалбата, надхвърлящ процента, който са имали към 31 декември 2021 г. Във връзка с решението гръцкият министър на развитието Костас Скрекас посочи: „Заявили сме ясно по всеки начин и във всички посоки, че никой не е над закона. Справянето с инфлацията и особено с инфлацията на алчността е преди всичко въпрос на социална отговорност“.

Държавният секретар на САЩ отива в Анкара, на фокус ще бъде Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Анкара на 5 ноември, неделя, предаде TRT. Очаква се външният министър Хакан Фидан да обсъди с американския си колега ситуацията в Газа. В предварителен телефонен разговор Фидан е подчертал, "че е неприемливо да се атакуват безразборно и брутално жителите на Газа". "Не искаме човешката трагедия в Газа да се превърне във война, която засяга страните от региона", каза турският външен министър на пресконференция след като Египет отвори границата си с ивицата Газа за евакуацията на чужди граждани и ранени.

В Косово продължава сагата със сръбските регистрационни табели

Косовското правителство удължи до 1 декември срока за пререгистрация на автомобили със сръбски табели с нови регистрационни номера с обозначението на Република Косово (RKS), съобщи БТА. След този срок автомобили със сръбски номера на косовски граждани няма да могат да влизат или да се движат във и през територията на Република Косово.

Въпросът за регистрационните табели беше една от основните причини за напрежение в отношенията между Белград и Прищина през 2022 г. Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово, на която Белград продължава да гледа като на сръбска провинция.

Проект за зелена енергия за над 1 млрд. евро ще развиват в Албания

В Албания ще бъде разработен мащабен хибриден вятърен и соларен проект на стойност над 1 милиард евро, съобщи “Albanian Post”. Той ще бъде реализиран от разработчика на възобновяеми енергийни източници CWP Europe и GE Vernova. Очаква се хибридната електроцентрала за възобновяема енергия да произвежда достатъчно електроенергия годишно, за да покрие около 75% от потреблението на всички албански домакинства, както и да създаде 1500 работни места. Изданието "Renewables Now" уточнява, че все още не са получени всички разрешителни за проекта, а така също, че няма изготвена оценка за въздействието върху околната среда.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: БГНЕС, „Юнилевър“, „Проктър енд Гембъл“, CWP Europe

Още от категорията

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03
Откриването на XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища зад граница

Българското образование в чужбина не може да разчита само на възрожденски ентусиазъм

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/ 2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента , като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от..

публикувано на 23.07.24 в 13:25