Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Динамично време с максимални температури между 12 и 28 градуса

Снимка: Десислава Семковска

През следващото денонощие под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт времето ще бъде динамично. През нощта над по-голямата част от страната ще се заоблачи. В Западна България ще започнат валежи от дъжд. В източните райони и в Предбалкана ще продължи да духа силен южен вятър и там минималните температури ще бъдат високи – до 18°-20°, а в останалата част от страната – между 10° и 15°, в София около 10°. 

В събота над Западна и Централна България ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд, на места значителни, с гръмотевици, очакват се и градушки. Над Източна България на места също ще вали. Максималните температури ще бъдат от 12°-13° в западните райони до 26°-28° на места в Източна България. Вечерта от югозапад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. 

Над планините ще бъде облачно с валежи, на места значителни, с гръмотевични бури; над 2500 м ще вали сняг. Ще духа бурен югозападен вятър, който след обяд в ниските части временно ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 м – около 12°, на 2000 м – около 7°.

По Черноморието през по-голямата част от деня ще духа силен юг-югозападен вятър, който вечерта временно ще се ориентира от запад-северозапад. Облачността ще бъде разкъсана, след обяд ще се вплътни и на места ще превали дъжд. Максималните температури ще бъдат 25°-28°, а на морската вода – 17°-19°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над северозападната част от Балканите вятърът ще утихне, но облачността ще се задържи значителна. На отделни места в Сърбия ще превалява дъжд. Заради преминаване на студен атмосферен фронт в централната част от полуострова, както и в Македония, Албания и Западна Гърция ще бъде облачно, ветровито, с валежи от дъжд. Значителни количества и гръмотевици ще има в югозападните райони, а в източните ще е топло и ветровито. В Атина ще бъде 28 градуса, в Истанбул – 27°, в Букурещ – 19°, в Белград – 17°.

На Пиренейския полуостров, в Западна Европа, Бенелюкс, Дания, както и на Скандинавския полуостров ще бъде предимно облачно, сравнително студено, на много места с валежи от дъжд, в Норвегия и Швеция – и от сняг. Значителни количества ще има в крайните южни райони на Великобритания, Западна Франция и Северозападна Испания. Над централноевропейските страни облачността ще бъде значителна. Предимно облачно, но все още сравнително топло и на места с валежи от дъжд ще бъзе времето в повечето райони на Източна Европа. В Рим ще бъде 21 градуса, в Мадрид – 15°, в Париж – 13°, във Виена – 12°, в Мюнхен – 11°, в Стокхолм и Москва – 9°, в Санкт Петербург – 8°.

В Кейптаун ще бъде 22 градуса, в Мелбърн – 19°, в Ню Йорк – 15°, в Чикаго – 13°. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00