Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопските носии вдъхновиха млади европейски дизайнери

Снимка: БТА

Народните носии от Родопския край вдъхновиха млади европейски дизайнери, финалисти в проекта Echo Academies на фондация Open Space, съобщи БТА, като цитира Alma Communication.

В приключилия наскоро първи етап имаше участници от България, Италия, Испания, Нидерландия, Литва, Турция, Косово и Албания. Финалистите, избрани от журито с председател проф. Любомир Стойков, са трима. Илка Ахиу от Косово представи колекция с традиционното каре от родопска носия и плъстенето като техника. Българинът Йордан Михалев представи детайли от родопска носия, но с модерен прочит, а Хосе Мари Ста Иглесиа от Нидерландия се вдъхнови от декорацията с гайтани експериментира с формата на носията. Младите дизайнери, стигнали до финала, ще бъдат финансирани за производство, като критериите са новаторско и интересно предаване на темата и потенциал на колекцията им да бъде произведена и носена. В следващите месеци с тях ще работят професионалисти от Cumedia (Белгия), Echo Academy Smolyan и микроорганизация от техните държави, които те сами си избират

През 2024 година тримата дизайнери ще представят своите готови колекции пред публика, като за целта трябва да изработят тоалетите с нужното качество и да изготвят стратегия за представянето им. На базата на тези изисквания и трите колекции ще получат отличия и парични награди.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представят български народни носии в румънския град Гюргево

Дългогодишната педагожка и общественичка от Тутракан Калина Михайлова представя изложба с български народни носии в румънския град Гюргево, предаде БТА. Експозицията с 20 носии може да бъде видяна в местния Дом на пенсионера от 21 до 24 май. Всички..

публикувано на 21.05.24 в 07:15

Празник на розата в град Гурково

Празник под знака на омайната гурковска роза ще се състои днес в едноименния град. Чрез него общината ще изрази признателност към усърдието на розопроизводителите, които поддържат визитната картичка на района. “ Маслодайната роза се разцъфтя по-рано..

публикувано на 19.05.24 в 06:00
Снимка: Фейсбук / Посолство на Република България в Япония

Работилница за бродиране на българска шевица в Япония

Уъркшоп по бродиране на българска шевица ще се проведе в сградата на посолството на България в Япония на 19 май , а крайният срок за записване за участие в мероприятието е 16 май . За това съобщават от дипломатическата ни мисия в Токио...

публикувано на 16.05.24 в 08:10