Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България пое нов външен дълг

Асен Василев

България е набрала външен дълг за 2,3 млрд. евро с две емисии на външните пазари със срок на погасяване от 7,5 и 12,5 години, съобщи финансовият министър Асен Василев. 

"Емисията беше изключително успешна. Имаше почти 3 пъти повече предлагане отколкото ние искахме да наберем на пазара. Доста по-евтино от Унгария и Румъния, които са ни директните еквиваленти, където лихвата стига до 3,3%. Много успешна емисия. Дългът е заложен в бюджета, той ще се използва главно за рефинансиране, догодина имаме падеж на дълг за 1,5 млрд. евро", поясни Василев. 

По закона за държавния бюджет страната може да поеме нов дълг от 3,8 млрд. евро за 2023 г. През януари страната набра 1,5 млрд. евро от външните пазари.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От 2001 г. в България има приета Програма за борба със сушата, но мерките в нея не се спазват

Няма точна статистика какъв ще е броят на изпепелените от пожари горски масиви у нас през това лято. По данни на Европейската информационна система за горски пожари в България се случват около 600 подобни инцидента всяка година. Ежегодно те засягат..

публикувано на 26.08.24 в 10:40

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30