Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Архангел Михаил – покровител на воините на справедливостта

Един от най-тачените есенни неподвижни християнски празници е Архангеловден, посветен на свети Архангел Михаил и архангелите Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил.

В православната традиция отбелязваме техния ден на 8 ноември, като Събор на св. Архангел Михаил, предводител на небесното войнство и безплътните ангелски йерархии, победили силите на мрака.

Според Църквата, ангелите са Божии вестители и изпълнители на Неговата воля. В православната иконопис те са изобразени в снежнобели одежди и с криле – символ на бързината, с която изпълняват Божиите заповеди и взимат дейно участие в спасението на човешките души. При кръщението си всеки християнин получава ангел-пазител, който го напътства и предпазва от злини.

В храмовете, изображението на св. Архангел Михаил, с копие в ръка, тъпчещ дявола с краката си, заема централно място, наред с иконите на Иисус Христос, Божията майка и Йоан Кръстител. Заради ключовото място, което заема в Небесната йерархия, той е считан за покровител на сражаващите се за справедлива кауза и защитник на всички християни от тъмните сили.

В близост до София и околните области, манастирите, посветени на св. Архангел Михаил са близо десетина. Сред тях е и Чекотинският, който се намира на около 15 километра от град Правец, над река Малък Искър. 

Чекотински манастир
Основан е в края на XII век и е свързан с историята на крепостта Боженишки Урвич, която се намира на 4 км. от него. През годините е бил разрушаван и възстановяван няколко пъти, а днес е действащ и привлича посетители с красивата си архитектура и забележителни стенописи.


Още интересни подробности за обителта научаваме от отец Михаил в интервю на Светлана Димитрова, поместено в публикацията ни Чекотинският манастир – пазител на българското слово и писменост

Вижте още:

Съставила: Дарина Григорова

Снимки: БГНЕС, архив

Галерия

Още от категорията

Ценни реликви в "Етъра" припомнят делото на революционера Георги Бенковски

Пушката на Георги Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание , както и автентични документи са сред реликвите, които разказват за живота на революционера, преди да стане част от организаторите на въстанието, превърнало се в прелюдия..

публикувано на 01.03.24 в 06:10

Почитаме паметта на Свети Серафим Софийски

В руската църква “Св. Николай Мирликийски” тържествено беше почетена паметта на Свети Серафим Софийски. Службата оглави мелнишкият епископ Герасим в съслужение с предстоятеля на храма отец Владимир Тишчук и свещенослужители от българската и руската..

публикувано на 26.02.24 в 15:45
Цветана Джерманова

Почина последната оцеляла лагеристка от Белене

На 95 години почина Цветана Джерманова - последната оцеляла жена, която е била репресирана като затворник в лагерите в Белене и в Босна. Цветана Джерманова е родена на 20.03.1928 г. в село Лесковец, област Перник. От 1942 до 1946 г. учи в..

публикувано на 26.02.24 в 14:58