Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 моста, 3 реки, 47 км – българин обиколи с плуване остров Манхатън на Ню Йорк

16
Марин Григоров
Снимка: личен архив

В първите дни на октомври българинът Марин Григоров обиколи с плуване нюйоркския остров Манхатън. Водното трасе е с дължина 47 км и е известно като "20 моста". Става дума за най-дългото в света регулирано еднодневно плуване в открити води. Подобни обиколки на Манхатън се правят от 2016 г. насам. Тази година в него мерят сили общо 104 плувци от различни държави. Всеки уикенд на 4-ма участници се дава възможност да се пробват да обиколят острова. Сред тях бе и Марин Григоров, родом от Петрич.  

Нашият сънародник живее в САЩ от 17 години. Твърди, че открай време плува, но никога не се е занимавал професионално с този спорт. Преди време обаче се присъединява към The Sandy Hook Sunrise Swimmers – местен любителски клуб на ентусиасти, които всяка сутрин, включително и през зимата, плуват в студените води на океана. "Първо плувах 3, 5, 7 км и видях, че като изляза от водата, въобще не съм запъхтян и дори имам още доста сила. И те ми казваха "Ти си идеален за маратонско плуване, защо не се пробваш?".

Така Марин решава да се подложи на изпитание, като се запише за участие в "20 моста".

"Последната година тренирах 6 дни в седмицата – 5 пъти в басейн, един път в открити води. Тренирах всяка сутрин преди да ходя на работа. А месец преди старта, плувах по 10 -12 км на ден. Защото това е състезание, което се случва веднъж в живота. Може би ме стимулира и фактът, че досега никой българин не го е правил, а ние, българите, имаме много добри плувци. Самият аз обаче не съм професионален плувец, финансирам се сам и го правя за удоволствие" – разказва Марин пред Радио България.


Ала късметът не е на негова страна. Малко преди състезанието, над Ню Йорк се изливат проливни дъждове. Градът е наводнен, речните води преливат и се замърсяват още повече. Но Марин не се отказва. Плува непрекъснато в продължение на 8 часа и 20 минути, като прекосява мътните води на три рекиПри устията си те са приливни потоци от Атлантическия океан и в тази си част са солени. Това са Ийст ривър, Харлем и река Хъдсън – една от най-големите на територията на САЩ.


"Точно тази обиколка на Манхатън и на тези 20 моста не е просто състезание, колкото едно невероятно преживяване – казва Марин Григоров. – Можете да си представите Манхатън, който е, бих казал, най-интересният град в света, в един момент да имате възможност да го обиколите с плуване. И докато плувате, да минете под 20 моста и да огледате всички тези красиви високи сгради от страната на водата."


Но водата е студена, в една от реките Марин трябва да плува срещу течението, умората е убийствена. "Това не е само физическо изпитание, то има и психологическо измерение", казва сънародникът ни. От водата излиза премръзнал и… олекнал с 5 килограма. Първото нещо, което прави е да прегърне екипа от помощници, който през цялото време го е следвал от дистанция с лодка, съобразно правилата на състезанието. А следващото? Да развее, насред водите на Манхатън, българското знаме, към което е прикачил и герба на родния си Петрич.


"Чак тогава усетих колко ми е студено и колко съм отслабнал. Но в този момент за мен това нямаше никакво значение", спомня си Марин Григоров. Сега той има нова мечта:

"Да преплувам Ламанша от Англия до Франция, както и протока Гибралтар – от Испания до Мароко. Пуснал съм апликация за участие и очаквам да ме одобрят. Оказва се, че не е лесно, защото за повечето подобни места има изчакване повече от година. Местата са заети, но пък аз съм търпелив" – казва Марин Григоров и добавя, че при следващ свой рекорд не би се поколебал отново да развее българския флаг.

Вижте още вдъхновяващи истории на българи отвъд Океана:

Снимки: личен архив на Марин Григоров


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проф. д-р Антон Андонов

Семинар по български фолклорни танци в израелския град Бат Ям

Семинар по български народни танци ще се проведе днес в град Бат Ям в Израел (ул. „Хавива райк“, №3) от 18,30 ч. Ще го води проф. Антон Андонов – ръководител на катедра „Хореография“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив..

публикувано на 16.06.24 в 06:10

Училище в Северна Калифорния обяви онлайн Летни курсове по български език

Онлайн обучение по български език през летните месеци - юни, юли и август, организира Българското училище "Хан Аспарух", Северна Калифорния, САЩ. На "Фейсбук" страницата си от училището информират, че класовете ще бъдат два вида - четене с разбиране и..

публикувано на 15.06.24 в 11:25
Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29