Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България за първи път имплантираха пейсмейкър директно в сърцето

Снимка: УМБАЛ „Св. Анна“

За първи път у нас беше извършена имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето с достъп от бедрена вена. Операцията, продължила два часа, е изпълнена от доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от Клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна“ в София с помощта на консултанта проф. Пшемислав Митковски от Университета в Познан (Полша).

Двама пациенти (мъж на 67 г. и жена на 72 г.) са първите в България, които получиха достъп до това най-съвременно лечение. Пейсмейкърите, които бяха имплантирани за първи път на български пациенти, са на американска фирма.

"Този тип пейсмейкъри се имплантират на пациенти с противопоказания за стандартна трансвенозна кардиостимулация. Досега те бяха лекувани с хирургически операции, от които пациентите се възстановяват много по-продължително,“ посочи доц. Велчев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45