Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският полярен кораб отново потегли към Антарктида

Снимка: БТА

32-ата антарктическа експедиция с българския научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" потегли от Варна. Една от основните задачи на НИК 421 сега е да пренесе успешно конструкциите на нова модерна научна лаборатория, в която ще могат да работят изследователите в българската база "Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън.

Предстои работата им по 10 нови проекта. За първи път биолози и геолози ще направят паралелни изследвания на утайките от морското дъно в околностите на базата и на микроорганизмите и безгръбначните, които живеят в тинята и във водния слой.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15