Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаус Йоханис: Най-добре е Румъния и България да влязат заедно в Шенген

Снимка: Facebook /Klaus Iohannis

Най-добрият вариант е Румъния и България да влязат заедно в Шенгенското пространство и "към това са насочени всички преговори и всички опити да бъдат убедени онези, които имат резерви по този въпрос“. Това заяви днес по време на визитата си в Белгия румънският президент Клаус Йоханис на съвместна пресконференция с белгийския премиер Александър де Кро, предаде БТА.

Думите на Йоханис идват след като в публикувано вчера интервю за агенция "Блумбърг" румънският премиер Марчел Чолаку каза, че Букурещ може да обмисли отделяне от усилията на България за членство в Шенген, ако се очертае, че така преговорите ще доведат до по-добър резултат.

"Няма никакви индикации, че България и Румъния вървят по различни писти за Шенген", заяви днес премиерът Николай Денков, който отговаряше през Фейсбук на въпроси по актуални теми на граждани."Тази оценка (на Марчел Чолаку - бел.ред.) е само за вътрешна употреба в Румъния. Имаме изпълнение по нашите ангажименти за върховенството на закона, имаме изключителен напредък по охраната на границите. Трябва да вървим заедно за Шенген, защото трябва да решаваме общите си проблеми с Румъния. Няма никаква причина да се обсъжда такова разделяне", заяви Денков.

Австрия блокира влизането на Румъния и България в Шенген, а Нидерландия - на България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валежите спират, но температурите остават ниски

В понеделник в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до вечерта ще спират. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, следобед на места в Югозападна България – до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен,..

публикувано на 29.09.24 в 18:30
Димитър Костов от Смолян (вляво)

Петдесет дрона рисуват сърце в световния ден за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания

С инициативата “Разходи се с кардиолога си” в големи български градове беше отбелязан днешният Световен ден на сърцето. Организаторите от Дружеството на кардиолозите в България акцентираха върху редовната умерена физическа активност, която е..

публикувано на 29.09.24 в 18:15

Тамбурата, гъдулката и кавалът скоро може да изчезнат от сцените

Традиционни народни инструменти, сред които тамбура, гъдулка и кавал, до 10-15 години ще изчезнат от българските сцени, ако не бъде обърнато внимание на изпълнителите на фолклорна музика. Това показва анализ от теренно проучване на Българската..

публикувано на 29.09.24 в 16:35