Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имало е рицари и вампири в средновековната крепост край с. Храстово

4
Снимка: БТА
Останки от две църкви, скелет, затрупан с нахвърляни камъни срещу вампирясване, множество метални пластини от рицарски доспехи на византийски аристократ, оловна ампула – това са само част от предметите, изненадали наскоро археолозите, които проучват крепостта край крумовградското село Храстово. 
Там в началото на ноември се проведе третата археологическа експедиция под ръководството на доц. Деян Рабовянов. В рамките на некропола са разкрити две църкви, строени по различно време. Интересен факт е, че и след изоставянето и разрушаването на храма там са полагани покойници, което показва, че хората са приемали мястото за свещено и след унищожаването му. Самият некропол, в който са разкрити 23 гробни ями, е свързан с по-късната църква от периода на Средновековието. 

"Един от най-интересните гробове в некропола е гроб номер 12, в който краката на мъртвия са затрупани с голямо количество камъни до колената. Според учените става въпрос за старинно вярване, че мъртвият при някакви определени ситуации може да се съживи, да излезе от гроба и да започне да пакости дори на близките си. Така че имаме един такъв обред за обезвреждане, за да не стане вампир погребаният", обяснява археологът Милен Камарев. 

Сред интересните находки са още закопчалки за богослужебни книги, накити, битови предмети, много и разнообразни върхове от стрели. А любопитен акцент за живота в крепостта е откритият каменен хромел, върху който е нарисувана играта Дама, което показва един от начините за забавление за хората от Средновековието.

Снимки: БТА

Галерия

Още от категорията

Десантът при Свищов.
 Художник: Николай Дмитриев-Оренбургски

Шест поколения българи пазят паметта за загиналите в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)

Паметниците поддържат жив спомена за отминали важни събития. Повечето от тях разказват за човешката саможертва, за земята, напоена с кръвта на героите, бранили отечеството. Летописците събират тези късчета история и ги подреждат в общата картина на..

публикувано на 03.03.24 в 02:25

Ценни реликви в "Етъра" припомнят делото на революционера Георги Бенковски

Пушката на Георги Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание , както и автентични документи са сред реликвите, които разказват за живота на революционера, преди да стане част от организаторите на въстанието, превърнало се в прелюдия..

публикувано на 01.03.24 в 06:10

Почитаме паметта на Свети Серафим Софийски

В руската църква “Св. Николай Мирликийски” тържествено беше почетена паметта на Свети Серафим Софийски. Службата оглави мелнишкият епископ Герасим в съслужение с предстоятеля на храма отец Владимир Тишчук и свещенослужители от българската и руската..

публикувано на 26.02.24 в 15:45