Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма процедура на ЕК срещу България заради "Лукойл"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На този етап няма процедура на Европейската комисия срещу България, заяви говорителят на Комисията Даниел Фери. Така той отговори на въпроса дали срещу страната ни има разследване заради съобщенията, че вратичка в санкциите на ЕС срещу Русия е позволила на рафинерията на "Лукойл“ в Бургас да спечели близо 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл, предаде кореспондентката на БНР в Брюксел Ангелина Пискова. 

Информацията за разследване срещу страната ни се появи късно в четвъртък в "Политико“. По-рано изданието публикува информация за разследване за това, как дерогацията, позволяваща на България да внася суров руски петрол до края на 2024 г., помогнала за износа на петролни продукти.
Фери е отказал да отговори на въпроса какво ще направи Комисията, ако се окаже, че в резултат на дерогацията "Лукойл“ заобикаля санкциите, като само припомни, че в такива случаи има процедури за нарушение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39