Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата чества паметта на Свети Йоан Златоуст

Снимка: Православието


На днешния ден почитаме Свети Йоан Златоуст – един от най-видните отци и учители на Църквата.  

Свети Йоан е роден в Антиохия, Сирия, през 347 г. След като завършил обучението си в Атина, се завърнал в родния си град. Най-напред живял като подвижник в пустинята и в молитва и пост изучавал Свещеното Писание, а когато навършил 34 г., бил ръкоположен за свещеник в Антиохия. По време на служението си, той проповядвал с невиждано красноречие, заради което получил прозвището Златоуст. 

Като архиепископ, Свети Йоан бил неумолим изобличител на всяка незаконност и порок, но това му създало врагове. Сред тях била императрица Евдоксия, съпруга на източноримския император Аркадий, която го изпратила в заточение. По пътя, след много премеждия и страдания, Свети Йоан Златоуст починал през 407 г.


Още от категорията

Когато радиото говореше на полски

Днес чуждоезиковата програма на БНР – "Радио България" – "говори" на 11 езика. През годините едни са добавяни, други са отпадали от общия брой…. Такава е съдбата и на предаванията на полски . Излъчвани са по "Радио София", както тогава се е наричало..

публикувано на 16.02.24 в 09:15

Радиотеатърът не е отживелица и в дигиталния свят

"С появяването на радиото се появи един нов вид творба – радиопиесата, слуховата пиеса, както някои я наричат.... За съвременния писател се открива една творческа област, в която той може да прояви и дар, и изобретателност, и остроумие, незатрупани от..

публикувано на 13.02.24 в 06:10

Църквата почита паметта на св. Харалампий на 10 февруари

На 10 февруари почитаме св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. В българската традиция това е един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла. Св. свмчк. Харалампий..

публикувано на 10.02.24 в 05:25