Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Терзиев се закле като столичен кмет

Новият кмет протегна ръка към всички общински съветници за бъдещето на София

| обновено на 13.11.23 в 13:17
Снимка: БТА

Новият кмет на София Васил Терзиев, районните кметове и общинските съветници положиха клетва пред Столичния общински съвет.  

Първото заседание на новия градски парламент беше открито от столичния областнен управител Вяра Тодева, която заяви: “Вярвам, че местната изпълнителна власт, в лицето на Васил Терзиев и неговия екип, може и ще бъде пример за честност и почтеност на хората”. Тя пожела на новоизбраните да превърнат града в модерна европейска столица. 

"Довчера бяхме опоненти, но днес, след като се заклехме, сме от една страна – тази на София” заяви Васил Терзиев пред новоизбраните общински съветници. По думите му, мечтата, която ги обединява, е София да бъде красив, уреден и сигурен европейски град, в който да се гради бъдеще.  Терзиев изрази надежда да работят заедно и да вземат правилните решения за града.

Първите задачи, които новият кмет открои, са запознаване с администрацията и определяне на най-неотложните за решаване проблеми, както и подготовката на новия бюджет, освобождаването на паркинга пред църквата “Света Неделя” в центъра на столицата и битка с вандализма и графитите.

На въпрос дали предстои вдигане на данъците, кметът отговори, че първата и най-важна стъпка, заявена и в предизборната кампания, е да бъде спечелено доверието на софиянци с наличния ресурс и чрез добро управление.

Предстои избор на председател на Столичния общински съвет, което ще бъде трудна задача, тъй като нито една група не разполага с мнозинство.

Столичани са представени от седем политически формации – ПП-ДБ-“Спаси София” с 23-ма съветници, ГЕРБ-СДС – с 14, “БСП за България” – с 9, “Възраждане” – с 8, КОД и “Има такъв народ” – с по трима, ВМРО-“Българска нова демокрация” – с 1.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01