Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на парламента разговаря с българи в Северна Македония

Снимка: БТА

"Отношенията между България и Северна Македония трябва да бъдат като между добри съседи и е време и двете страни да го разберат и да работим за благото на нашите граждани", каза председателят на българското Народно събрание Росен Желязков на среща с представители на българската общност в страната. Говорейки в Културно-информационния център на България в Скопие пред представители на сдружения от Охрид, Прилеп, Велес, Битоля, Щип и Струга, Желязков посочи, че проблемите не трябва да се разглеждат през призмата на "винаги предстоящите избори“.

"За три десетилетия не съумяхме да намерим подходящия начин да говорим помежду си така, че младите поколения да се усещат като истински европейци в общия ни дом. Европа е мястото, където трудно и през много векове сме достигнали до достиженията на хуманизма, справедливостта и достойнството на личността, а България и Северна Македония са призвани да докажат, че споделят общите европейски ценности“, посочи Желязков, цитиран от БТА. 

В неформална обстановка той се запозна с проблеми като езика на омразата, с които представителите на българската общност се сблъскват и очакванията им за намиране на решения за намаляване на напрежението между двете държави. "Общата история следва да направи Балканите по-обединени, по-силни и по-привлекателни за инвестиции. На тази база можем да градим мостове, да не се делим, а да се стремим към общо европейско бъдеще. Общото правило е, че мостове трябва да се градят, а който гледа назад, може да се спъне, вървейки напред“, посочи още Желязков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Годишна конференция на АБУЧ` 2024

Българското образование зад граница дискутират преподаватели от училищата ни в чужбина

Всяко лято, по традиция, български учители отблизо и далеч се събират, за да отчетат какво са свършили, къде са срещнали проблеми, както и за да обменят опит и практика. Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски..

публикувано на 22.07.24 в 15:36

Михаела Аройо с фотопроект "Сънувам на български" за българите в Бесарабия

Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо ще бъде открита на 30 юли от 19.00 ч. в софийската галерия "Фотосинтезис". Това е първото цялостно представяне на нейния дългосрочен фотографски проект, посветен на..

публикувано на 22.07.24 в 15:20

Българският патриарх Даниил се срещна с Асоциацията на българските училища в чужбина

Негово Светейшество Българският патриарх Даниил прие на 19 юли, в Синодалната палата, Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина, съобщи на сайта си Българската патриаршия.  Председателят на асоциацията Петя..

публикувано на 20.07.24 в 00:08