Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледният пост – 40 дни на духовно пречистване преди славното Рождество Христово

Снимка: архив

На 15 ноември започва вторият по продължителност пост в православната ни традиция, подготовка за честването на Рождеството на Господа Иисус Христос.

Смята се, че макар да продължава 40 дни Рождественският (Коледен) пост не е така строг като многодневните пости, предшестващи Великден и Успение Богородично. Дългият период на въздържание от храни с животински произход започва със заговяване на 14 ноември и взаимно опрощение, което успокоява мислите и подготвя вярващите за дългия период на духовно пречистване и телесни лишения, в който водещи следва да са думите на Св. Йоан Златоуст: "Ползата от поста не бива да те ограничава само във въздържание от ядене на блажна храна, защото истинският пост е отдалечаване от злини. Избягвай неправдата. Простѝ на ближния си оскърблението. Опростѝ делата на длъжника си".


Според Устава на Българската православна църква през първата седмица на Рождественския пост, както и от 20 до 24 декември включително, се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на поста (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традицията повелява на 21 ноември – Въведение Богородично, и на 6 декември – Никулден, да се консумира и риба.

Вижте още:Още от категорията

Ценни реликви в "Етъра" припомнят делото на революционера Георги Бенковски

Пушката на Георги Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание , както и автентични документи са сред реликвите, които разказват за живота на революционера, преди да стане част от организаторите на въстанието, превърнало се в прелюдия..

публикувано на 01.03.24 в 06:10

Почитаме паметта на Свети Серафим Софийски

В руската църква “Св. Николай Мирликийски” тържествено беше почетена паметта на Свети Серафим Софийски. Службата оглави мелнишкият епископ Герасим в съслужение с предстоятеля на храма отец Владимир Тишчук и свещенослужители от българската и руската..

публикувано на 26.02.24 в 15:45
Цветана Джерманова

Почина последната оцеляла лагеристка от Белене

На 95 години почина Цветана Джерманова - последната оцеляла жена, която е била репресирана като затворник в лагерите в Белене и в Босна. Цветана Джерманова е родена на 20.03.1928 г. в село Лесковец, област Перник. От 1942 до 1946 г. учи в..

публикувано на 26.02.24 в 14:58