Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледният пост – 40 дни на духовно пречистване преди славното Рождество Христово

Снимка: архив

На 15 ноември започва вторият по продължителност пост в православната ни традиция, подготовка за честването на Рождеството на Господа Иисус Христос.

Смята се, че макар да продължава 40 дни Рождественският (Коледен) пост не е така строг като многодневните пости, предшестващи Великден и Успение Богородично. Дългият период на въздържание от храни с животински произход започва със заговяване на 14 ноември и взаимно опрощение, което успокоява мислите и подготвя вярващите за дългия период на духовно пречистване и телесни лишения, в който водещи следва да са думите на Св. Йоан Златоуст: "Ползата от поста не бива да те ограничава само във въздържание от ядене на блажна храна, защото истинският пост е отдалечаване от злини. Избягвай неправдата. Простѝ на ближния си оскърблението. Опростѝ делата на длъжника си".


Според Устава на Българската православна църква през първата седмица на Рождественския пост, както и от 20 до 24 декември включително, се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на поста (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традицията повелява на 21 ноември – Въведение Богородично, и на 6 декември – Никулден, да се консумира и риба.

Вижте още:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52