Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При най-благоприятния сценарий в края на века българите ще са малко над 5 милиона

Снимка: НСИ

Националният статистически институт публикува актуализирана прогноза за населението до 2090 г. В зависимост от очакваното социално-икономическо развитие на страната, са очертани три сценария. Първият се определя като реалистичен и е съобразен с нормативите на ЕС. При него, до 2075 г. населението на страната ще намалее до 4.97 млн. души. Хората над 65 години ще са 25.5%, от гражданите на България. Като на 100 души в активна възраст ще се падат 69 в зависимите възрасти - под 15 и над 64 години. Другите два сценария са разработени при хипотезите, че демографското развитие ще протича при благоприятни и съответно при неблагоприятни социално-икономически процеси. При благоприятната прогноза през 2090 г. населението ще е малко над 5.1 млн. души. Според неблагоприятния, българското население през 2090 г. ще е под 4.8 млн. души. На 31 декември 2022 г. българските граждани са били 6,44 млн.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Бургас почетоха паметта на загиналите в катастрофа с мигранти полицаи

Полицаи и граждани участваха в Бургас в благотворително пешеходно шествие в памет на двама служители на МВР – Атанас Градев и Йордан Илиев, загинали на пътя. Днес се навършват 2 години откакто автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище в морския..

публикувано на 25.08.24 в 13:41

Родителски организации защитиха Закона за предучилищното и училищното образование

Около 40 родителски организации от цялата страна подкрепиха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Според тях Конституцията позволява ограничаване на..

публикувано на 25.08.24 в 12:22

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23