Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 от 17 мечки в Белица вече спят зимен сън

Снимка: FB / BearSanctuaryBelitsa

Зимният сън в Парка за мечки край Белица е покорил 7 от обитаващите защитената територия 17 мечки, съобщи за БТА управителят на парка Димитър Иванов. Надеждите на екипа са тази година по-голяма част от мечките да изпаднат в  хибернация (зимен сън), "а ако може всички – ще е най-добре за мечките", посочи Иванов като уточни, че това е и мерило за качеството на живот в парка.


Естествено някои от мечките, обикновено по-младите, заспиват по-трудно, защото предпочитат да си играят навън. Други, които са по-възрастни и са с болести на възрастта, се хибернират много по-малко време, но има и такива, които лягат и не излизат през цялата зима, каза Иванов. Един от големите успехи на Парка за мечки край Белица е, че по-голямата част от обитателите, са започнали да си копаят бърлоги като в природата, и да заспиват зимен сън там. Преди това те ги оборудват с листа, за да им е топло през зимата. Влияние върху житейския ритъм на кафявите мечки обаче оказват дъждовете и снеговете – когато вали дъжд, земята не замръзва, а водата се просмуква в техните бърлоги, обясни управителят.


Екипът, който се грижи за обитателите на парка поощрява мечите инстинкти. Те са започнали да правят малки къщички за слепи мечки или такива, които имат някакъв проблем. "След това започнахме да вкопаваме тези къщички в склон и установихме, че доста добре работи, защото веднъж приютила се в тази малка къщичка, започва да копае, а преди това не е копала. И така продължава да копае навътре тунелче, като се получава истинска бърлога", разказа още Иванов. 

Вижте още:

Снимки: Facebook / BearSanctuaryBelitsa


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Врачанския Балкан

Облаци и на места валежи на 2 май

През следващото денонощие облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София -..

публикувано на 01.05.24 в 19:05
Снимката е илюстративна

Акула изплува на плажа в Бургас

Малка черноморска акула с дължина около 90 см е изплувала на бургаския плаж. Тя е забелязана пред едно от заведенията на Северния плаж и веднага е върната в морето, предаде БНТ. Черноморските акули са безобидни, уверяват опитните рибари. Според тях няма..

публикувано на 01.05.24 в 17:03

Решение за частна детска болница разбуни духовете

Бурни дискусии в обществото предизвика решение на правителството от заседанието му на 30 април да даде зелена светлина за изграждането на частна многопрофилна болница "Мама и аз" с над 400 легла. Лечебното заведение, което предвижда и отделение по..

публикувано на 01.05.24 в 15:52