Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Гръцкият външен министър отиде в Газа, настоява за хуманитарен коридор

Гръцкият външен министър Йоргос Герапетридис направи извънредно посещение в Газа с цел осигуряване на хуманитарен коридор. Той е разговарял с палестинското ръководство в столицата на палестинската автономия Рамала. На срещата е обсъден процесът на преговори с Израел. Гръцкият външен министър е подчертал, че запазването на живота на цивилните граждани в Газа е от изключително важно значение и е важно осигуряването на хуманитарен коридор.

Гръцката църква е изразила готовност да помогне на пострадалите в ивицата, предаде кореспондентката на БНР в Атина Катя Пеева. В гръцката столица палестински дипломати са се срещнали с архиепископа на цяла Гърция Йероним. Главата на гръцката църква е изразил загриженост за жертвите и пострадалите цивилни граждани в Газа. Палестинците са благодарили за оказаната помощ на цивилни граждани, които се намират в гръцки църкви и манастири.

В Румъния започва обучение на украински пилоти за изтребители F-16

Европейски тренировъчен център за F-16 (EFTC), подкрепян от НАТО, беше открит в румънската военновъздушна база Борча близо до гр. Фетещ, на 150 километра източно от столицата Букурещ. В него ще се провежда обучението на румънски и украински пилоти, обявиха румънският министър на отбраната Анджел Тълвар и нидерландският му колега Кайса Олонгрен, цитирани от БТА. Американската компания "Локхийд Мартин" осигурява инструкторите и поддръжката на техниката, а Нидерландия ще предостави между 12 и 18 самолета F-16 за програмата за обучение, което се очаква да е с продължителност най-малко 6 месеца. Самата Румъния в момента разполага със 17 изтребителя F-16 втора употреба, които купи от Португалия. Тя също така е закупила и 32 самолета F-16 втора ръка от Норвегия, първите осем от които се очаква да бъдат доставени тази година. Пристигането на първите F-16 в Украйна се очаква от пролетта на 2024 г.

В Хърватия отстраниха министъра на отбраната заради катастрофа със загинал

Марио Баножич

Хърватският министър на отбраната Марио Баножич е отстранен от поста си, след като предизвика катастрофа, довела до смъртта на човек. Той е изпреварил с личния си автомобил камион. 44-годишният министър се блъснал в движещ се в насрещното платно микробус, а шофьорът му е загинал. След инцидента Баножич, който е настанен с травми в болница и не помни за инцидента, е отстранен от поста от премиера Андрей Пленкович. Мястото на Баножич зае одобреният от парламента Иван Анушич, ветеран от войната за независимост. При встъпването си в длъжност новият министър обеща, че през оставащите 5-6 месеца от мандата ще посвети усилията си "на укрепването и модернизирането на хърватската армия, символ на силата и гордостта на хърватския народ", съобщават от пресслужбата на правителството.

Белград: Пътят към Отворените Балкани минава и през виното

В сръбската столица Белград беше открит Вторият международен панаир на виното Wine Vision of the Open Balkans. Събитието се провежда от 16 до 19 ноември под егидата на правителствата на Сърбия, Северна Македония и Албания, като част от инициативата "Отворени Балкани" с участието на над 600 изложители от 30 държави. Най-многобройни са изложителите от страните членки на "Отворени Балкани". 260 са от Сърбия, 74 от Северна Македония и 21 от Албания, съобщава БТА. На откриването сръбският президент Александър Вучич се похвали, че в Сърбия има 467 малки винарни, като броят им е увеличен десетократно само за период от 5 години.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: БГНЕС, ЕПА/БГНЕС

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59