Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Лукойл” предупреждава за принудително спиране на производството

Снимка: lukoil.bg

Отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г.”, заявява “Лукойл Нефтохим Бургас“ в позиция по повод обявената договореност между управляващите партии относно дерогацията за внос на руски петрол.

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС се споразумяха от 1 януари 2024 г. да бъдат спрени квотите за износ на продукти от руски петрол, а от 1 март да отпадне дерогацията.

Според рафинерията възпрепятстването на износа ще доведе до бързо препълване на складовете, както и до принудително спиране на производството. А това може да постави “Лукойл” в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар.

Това е причината “Лукойл” да призове институциите към диалог за намиране на “изпълнимо безрисково решение”.

Междувременно финансовият министър Асен Василев опроверга твърденията, че близо 1 млрд. лв. са изтекли към Русия през рафинерията. “Данък печалба, който “Лукойл” ще плати през т.г., е около 400 млн. лв., а печалбата, която ще реализира, е около 600-650 млн. лв. Т.е. 250 млн. лв. е печалбата, която ние не вземаме за българската хазна”, каза той пред БНТ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

200 млн. лв. нов дълг вероятно ще бъде набран в средата на май

Двеста милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран на 13 май т.г., става ясно от страницата на Българската народна банка. На тази дата е обявен аукцион за шестмесечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25%. Това е втората емисия..

публикувано на 27.04.24 в 15:33

“Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната ни в еврозоната...

публикувано на 27.04.24 в 12:40

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06