Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов опит за избор на председател на Столичния общински съвет - неуспешен (Обновена)

Следва балотаж между Борис Бонев и Диана Тонова

| обновено на 20.11.23 в 13:29
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет за втори път не избра свой председател. Нито един кандидат за втория най-важен пост в София не получи нужните 31 гласа. Борис Бонев, номиниран от “Продължаваме промяната – Демократична България – Спаси София“ събра 23 гласа. Кандидатът на БСП Диана Тонова получи 9 гласа. Кандидатът на “Възраждане” Красимир Гълъбов събра 8 гласа, а този на „Има такъв народ“ - Пламен Данаилов получи 3 гласа. 4 бюлетини бяха недействителни. Общинските съветници от ГЕРБ-СДС не участваха във вота. На балотаж ще се явяват Бонев и Тонова. 

В началото на заседанието ГЕРБ-СДС поиска новия кмет Васил Терзиев да представи своя екип и да бъде изслушан зам.-кметът по екология във връзка с план сметката за чистотата. Кметът Терзиев обеща, че ще продължи преговорите с политическите сили в съвета за сформиране на управляващо мнозинство. 

В събота, 18 ноември, новият градоначалник покани представителите на различните формации в съвета за разговори. На срещата стана ясно, че БСП и Възраждане няма да подкрепят кандидата на коалицията ПП-ДБ - "Спаси София" Борис Бонев. От ГЕРБ и "Има такъв народ" отказаха да приъстват на срещата. „В предизборната кампания, за да бъде издигнат за кмет Васил Терзиев, е обещано на Борис Бонев да стане председател на общинския съвет. Сега се иска от нас да платим цената, която е обещана от Васил Терзиев“, каза Георги Георгиев от ГЕРБ, цитиран от БТА. На първото си заседание на 13 ноември СОС не успя да избере председател.
Коалицията ПП-ДБ - "Спаси София" спечели най-много мандати за общински съветници в София - 23, но те са недостатъчни за мнозинство за взимане на решения.
Ново заседание за избор на председател на Столичния общински свет е насрочено за 30 ноември, съобщи репортерът на БНР Евелина Стоянова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38