Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Падането на дерогацията за руския петрол не се очаква да се отрази на българския пазар

Снимка: БГНЕС

Пълното падане на дерогацията за руския петрол от 1 март 2024 г. не би следвало да се отрази на българския пазар и да доведе до ръст на цените. Това каза пред журналисти в Благоевград министърът на финансите Асен Василев, предаде БТА. 

Повод за коментара му е договореността между ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС за отмяна на дерогацията за руския петрол в две стъпки. Първата е от 1 януари 2024 г.  спиране на квотите за износ, втората – от 1 март окончателна отмяна на дерогацията. 

Според Василев предупреждението на "Лукойл Нефтохим Бургас" за принудително спиране на производството е опит за всяване на страх. "Ако има неруски петрол, те спокойно могат да си изнасят продуктите", обясни Василев, цитиран от БНР Хоризонт.

Още от категорията

Асен Василев: Държавният бюджет ще бъде приет преди Коледа

Разглеждането на държавния бюджет за 2024 г. да започне през следващата седмица в пленарната зала , а утре (7 декември) – обсъждането на предложенията за промени в данъчните закони. За това се договориха финансовият министър Асен Василев и председателят..

публикувано на 06.12.23 в 18:14

БНБ и банките работят България да е готова за еврото

За Деня на банкера, 6 декември, управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев поздрави всички работещи в трезорите. „Банковият сектор продължава да е в много силна кондиция и е основен фактор за осъществяването на най-важните приоритети..

публикувано на 06.12.23 в 10:40

Няма риск да останем без гориво, ако “Лукойл” напусне страната

Няма риск страната ни да остане без гориво, заяви финансовият министър Асен Василев по повод съобщението на “Лукойл”, че обмисля да продаде бизнеса си в България. На сайта си компанията пояснява, че “ преразглеждането на стратегията е следствие от..

публикувано на 05.12.23 в 14:48