Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България за първи път участва във "Фестивала на елхите" в Индиана

7
Снимка: Ралица Коларова

"Фестивалът на елхите" в Индиана, САЩ показва в залите на Историческия музей в града 78 коледни дръвчета, украсени от едни от най-големите и известните местни асоциации, компании и организации. Събраните на ежегодното благотворително мероприятие средства се разпределят за нуждаещите се, а за първи път сред елхите, в цялото си великолепие, грее и българско дръвче!


България е представена благодарение на Асоциацията "Българи в чужбина 681" (Association Bulgarians Abroad 681),– сравнително млада организация, но с редица участия и организиране на различни мероприятия, на които представя българската история, култура, традиции, идентичност, самосъзнание и български език.


Какво отличава българската красавица на "Фестивала на елхите"?

"Най-характерното за нашата елха е, че всички орнаменти и играчки са ръчно изработени, защото всеки може да отиде и да купи играчки от магазина, а целта ни беше да покажем българското – обяснява Ралица Коларова в интервю за Радио България. – Представихме различни техники на изработка на играчки, има играчки с българска бродерия, плетени на една кука, хартиени апликации, рисувани стъклени играчки. Също така декорирахме шишарки, за да изглежда по-натурално, по-истинско дървото."

Коледни топки с българска шевица, донесени от България. Автор: Катя Михова

До всяко дръвче-участник във фестивала е поставена кратко обяснение. "Коледна елха, украсена с български ръчно изработени орнаменти, изплита гоблен от традиция, общност и празничен чар под мигащи светлини" – гласи българското описание. Какво послание носи българската коледна елха в далечна Индиана?

"Основната цел е благотворителната, но нашата, като българи, беше да покажем родните български традиции на хората в Индианаполис – казва Ралица Коларова. – Не всеки е чувал за България, но много хора сега научиха вече и за българските бродерии, и за България покрай този фестивал, който продължава до 6 януари. Така че има време още много хора да го видят и да разберат за България!"

За желаещите да посетят фестивала: Indiana History

Снимки: Ралица Коларова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Дарение от България за българите в албанската Мала Преспа

Поредно голямо дарение за албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени, направи Фондация "Българска памет". След молба от кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, фондацията е осигурила цялото..

публикувано на 30.04.24 в 19:45
Снимка: Българско неделно училище ,,АБВ Учебна Академия“, Атина

Цветно великденско настроение в българските общности по света

Дните преди православния Великден са озарени с български усмивки и настроение по целия свят. Възпитаници на редица неделни училища в чужбина пресъздадоха народните ни традиции и обичаи, свързани с подготовката на Великден и предшестващите го..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20