Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избираме "Българските посланици на културата" за 2023

Културата не е разход, а създаване на стойност, казва Нина Цанева

България е малка държава с големи таланти. Музиката, филмите или книгите често пъти са първият досег с България за чужденците. Техните автори са онези, които превеждат пъстротата, гостоприемството и екзотиката на страната ни и Балканите за големия свят. Писатели, преводачи, музиканти, художници, кинотворци и радетели на културата са личностите-посланици на България вчера, днес и утре. Там и тук. И именно поради този неоспорим факт и по повод 50-годишнината си, програмата за култура на БНР „Христо Ботев“ през 2021-ва инициира кампанията „Българските посланици на културата“.

Смисълът тогава и сега е да допринесе за запазването на българската културна идентичност и да представи българския творческия гений пред сънародниците ни в България и пред тези, които са намерили своя дом по света –  казва авторът на идеята и двигател на кампанията Нина Цанева.


„Когато хора като Георги Господинов правят така, че името България да бъде чувано по-често и да бъде свързвано с  постижения, извън границите на страната ни, то това неминуемо я прави по-привлекателна и за бизнес, и за туризъм. Ставаме известни с нещо хубаво - толкова много ни липсват позитивните послания напоследък. Ние, човеците, за съжаление не се отучихме да мразим, но има нещо, което никога не може да ни бъде отнето – стремежът към творчество. И като се обърнем към този стремеж, като го популяризираме и разказваме за нашите творци, мисля, че това ще допринесе светът ни да бъде едно по-приятно място за живеене и ние да бъдем по-добри хора“- убедена е Нина Цанева.

Нина Цанева с един от първите посланици на българската култура Здравка Евтимова
Сама признава, че в страната ни знаем по-малко за българските творци зад граница и е категорична, че е крайно време медиите да направят разпознаваеми тези личности. „Българската общност по света е най-естественият канал, по който достиженията на нашите творци да стигнат до света, а ние тук, в страната, да се запознаем с успехите на българи в чужбина“, казва нашата колега. Надеждата е кампанията „Българските посланици на културата“ да спомогне за създаването на един духовен мост между българската култура в и извън страната ни, който да прерасне в ежегоден форум на културата, организиран в България. Той трябва да събере българските творци в страната ни и тези извън нея - да обменят своя опит, да представят творчеството си и да общуват с българските институции, работещи в сферата на изкуството и културата.

През 2021 г. Георги Господинов също беше обявен за посланик на българската култура

Нещо повече, с инициативата БНР има амбицията да постави началото на разговор за необходимостта от създаване на структурирани политики за подкрепа на българската култура зад граница така, както такива съществуват за подкрепа на българското образование в чужбина, допълва Цанева. Крачка в тази посока ще бъде направена през месец май догодина, във връзка с Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, когато ще бъде организирана кръгла маса с участието на новоизбрани посланици в кампанията и представители на държавни институции. На нея ще бъде обсъдена визията за по-нататъшно развитие на българската култура в условията на все по-дигитализиращ се свят и какво е необходимо за по-яркото й представяне извън пределите на страната ни. „Когато говорим за култура, ние не говорим за разход, а за създаване на българска стойност, която може да донесе добавена стойност както за икономиката, но най-вече за самочувствието ни“, казва Нина Цанева. 

Българският културен посланик Юлияна Антонова-Мурата
Дотогава на ход сте вие, слушателите и потребители на дигиталното съдържание на БНР. Третото издание на кампанията „Българските посланици на културата 2023“ вече е в ход и всеки, който има желание може да изпраща своите предложения за творци, допринесли с работата си през 2023-та година за популяризиране на българската култура.

Предложенията ви са очаквани на адрес: kulturniposlanitsi@bnr.bg.

През месец декември специално жури ще избере 12 от предложените личности, които ще станат Българските посланици на културата за 2023 година. Имената им ще бъдат обявени на 20 декември, по време на събитие, организирано от БНР, на което всеки от тях ще получи специален плакет. 

Какво следва? Всеки месец на 2024 г. в ефира на програмите на БНР ще бъде представян по един от новоизбраните "Български посланици на културата" в различни формати. „Възнамеряваме едновременно с това да намерим възможност в месеца, в който ще са специални гости в нашия ефир, тези творци да бъдат представяни и сред българската общност по света“ - обяснява Нина Цанева. Защото българщината се крие във всяка изговорена дума на майчин език и в гордостта от успеха на човек като теб. Във времена на несигурност, войни и разруха все по-отчетливо е за всички нас, че културата и добрата новина около нея са нашето времеубежище.

Лицата на кампанията през 2023 година са писателките Теодора Димова и Здравка Евтимова, музикантът Теодосий Спасов и художникът проф. Греди Асса. 

Съставила: Весела Кръстева (по интервю на Красимир Мартинов)

Снимки: БНР, БГНЕС, Ани Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният състав "Родина" ще представя България на фестивал на ЕС в Отава

Българският фолклорен състав "Родина" с ръководител Райна Стаматова ще представя страната ни на ежегодния Културен фестивал на ЕС, който ще се проведе в парка "Лансдаун" в Отава на 13 юли 2024 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи...

публикувано на 03.07.24 в 20:15

Нана Джанелидзе представя на фестивал в Перник филма си за войната между Грузия и Абхазия

Грузинският сценарист и режисьор Нана Джанелидзе е специален гост на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE, който се провежда между 29 юни и 6 юли в Перник. На 3 юли тя ще представи новия си филм "Лиза, не спирай". Той е копродукция с..

публикувано на 03.07.24 в 08:10

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15