Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен зимен сезон очакват от туристическия бранш

Снимка: БТА-архив

Туристическият бранш предрича силен зимен сезон, обвързан не само със ските и снега, съобщи за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Предвижда се засилен интерес и към балнео, СПА и уелнес отдиха, свързан с предстоящите празници, с културни, бизнес и спортни събития.

Очаква се над 1,7 млн. чуждестранни туристи да посетят страната ни през предстоящия сезон, което е повече от предпандемичната 2019 г. Освен това, около 3,5 милиона ще бъдат зимните пътувания на българите в страната. “Тази зима българинът ще почива в планините, градовете и при близките си у нас”, каза Румен Драганов.

Според него, двата военни конфликта няма да окажат ефект върху макрорамката на туризма. През 2024 г. прогнозите са да бъдат надхвърлени обемите, осъществени през 2019 г., с около 5 процента. Най-много посещения се очакват от граждани на Европейския съюз – 62%, следвани от хора от Великобритания и Турция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на цацата дава старт на летния сезон в Кранево

Любимият на малки и големи Фестивал на цацата поставя началото на морските приключения в курортното селце Кранево! Атрактивна програма, много музика, танци, игри и богата кулинарна селекция очакват гостите край северния ни черноморски бряг от 14..

публикувано на 14.06.24 в 11:10
Язовир Широка Поляна

Батак е много повече от красив град в Родопите с драматична история и живописна природа

За нас, българите, Батак е град-светиня! И до днес в него отеква ехото от трагичните събития, свързани с Априлското въстание през 1876 г. , когато по-голямата част от невинните жители на родопското градче са посечени от османския поробител –..

публикувано на 13.06.24 в 09:15

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30