Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В бесарабското село Паркани в Молдова отбелязаха храмовия празник

Снимка: Facebook - Българска община в Република Молдова

Прекрасен концерт, по случай храмовия празник в молдовското село Паркани, събра живеещите там бесарабски българи. На тържеството, продължило 3 часа, се изявяваха местни артисти и гости от молдовския град Твърдица, също населяван предимно от бесарабски българи.

На събитието присъстваха посланикът на България в Молдова Мая Добрева и други служители на посолството ни. По покана на Българската община на село Паркани дойде да поздрави българите и председателят на Българската община на Република Молдова д-р Георги Барбаров.
Вече над 200 години бесарабските българи в Паркани съхраняват българското си самосъзнание и традиции.
Първата каменна църква "Свети Архангел Михаил" е издигната в село Паркани през 1829 г. със средства, събрани от местните хора. През ХХ век на нейно място е издигнат нов храм.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Абитуриенти от българско училище в Париж - с филм-изповед за ученическите си години

Дванайсетокласници от Първа българска гимназия в Париж пуснаха документално филмче, в което разказват свои истории от годините, прекарани в българското школо. Филмът, озаглавен "Нашата история. Съботна глътка България" е създаден от едно момиче и пет..

публикувано на 08.07.24 в 17:12

Около 1000 души от Цариброд са затруднени да ходят на работа в България

Според сръбската телевизия Н1, около 1000 души от Цариброд всеки ден минават граничния пункт "Градина – Калотина“ и отиват на работа в София. Но през туристическия сезон на границата се струпват километрични колони от коли и автобуси. Царибродчани, тръгнали..

публикувано на 08.07.24 в 09:18

Литературният конкурс "Изящното перо" вдъхнови десетки българи зад граница и у нас

На 8 юли в Арт салона на БНР-Варна ще се състои церемония по обявяване лауреатите от международния литературен конкурс "Изящното перо-2024" и връчване на грамоти и награди. Конкурсът е по идея на Снежана Галчева от Чикаго, председател на..

публикувано на 07.07.24 в 15:20