Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в памет на Кольо Карамфилов в Пловдив

Кольо Карамфилов (1963 - 2014)
Снимка: БГНЕС

В пловдивската галерия "Люнион" е открита изложба, посветена на един от знаковите творци в българското съвременно изкуство – Кольо Карамфилов. Тя ще остане отворена за посетителите до 15 януари 2024 години и е посветена на 60-годишния юбилей, който художникът щеше да отбележи на 7 декември тази година и десет години от неговата смърт на 12 януари 2014 година. 

Карамфилов е художник на пространствените пластични и емоционални внушения. Изкуството му е съкровено, поетично, наситено, докосващо с лекота образа и душата на човека.


„Той умееше да казва с малко много. Продължават да го обичат хората, дори и тези, които не са имали щастието да го познават. Той беше изключително харизматична личност“ – казва галеристът Павлина Маринова пред БНР-Пловдив. През създадените от него мъдри и философски светове преминава низ от повтарящи се образи – ръка, глава, цвете, сърце, дърво, къща… Тези знакови сигнали са светът на Кольо Карамфилов. Един от тях открояваме най-ясно – къщата-дом. 


Значението и силата на дома в живота на човека, като съвременно образно послание, ни замисля за това, че независимо къде се намираме, домът е там, където е сърцето. Тези знаци могат да се видят в много от личните рисунки, обекти, литографии и живопис, показани в галерията в родния му град Пловдив.

Кольо Карамфилов е един от идеолозите на създадената през 1989-a авангардна група „Ръб“ заедно с изкуствоведа Димитър Грозданов, Албена Михайлова, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Моника Роменска, Надя Генова, Румен Жеков. По-късно, през 1995 г., създава група „Диско 95“ с Димитър Митовски, известен днес повече като филмов и телевизионен режисьор. От 1983 г. до смъртта си през 2014 г. прави десетки самостоятелни изложби и участва в множество групови изяви в България и чужбина. Негови работи са притежание на множество частни колекции в България и чужбина.

Снимки: БНР-Пловдив, FB / GalleryLUnionPlovdiv

Още от категорията

В Братислава гостува мултимедийна изложба за Сирак Скитник на БНР

На 22 февруари в Братислава ще бъде представена виртуалната изложба "Да питаме Сирака – 140 години от рождението на Сирак Скитник". Експозицията, дело на проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия, и екип от програмата за..

публикувано на 22.02.24 в 00:05
Джугас Гринис (Литва), Валентина Бели (Италия), Катарина Щарк (Германия), Сузи Бемба (Франция), Саломе Демурия (Грузия), Маргарита Стойкова (България), Аста Камма Август (Швеция), Тибо Думс (Белгия), Яна Хардуик (Ирландия) и Камила Уржедовска)

Маргарита Стойкова взе награда за изгряваща звезда на „Берлинале“

19-годишната българска актриса Маргарита Стойкова е сред десетте изгряващи звезди на "Берлинале". Тя бе отличена в престижния европейски филмов фестивал заради ролята си във филма "Диада" на Яна Титова. Наградата е по програмата Shooting Stars..

публикувано на 20.02.24 в 13:59

Георги Господинов пред „The Guardian“: България е място оживено с неразказани истории

След романа "Времеубежище" британските читатели могат да се запознаят с друга книга на Георги Господинов - "Физика на тъгата". Тя е публикувана за първи път на Острова заедно с мемоарите му от 80 страници. По този повод и в неговия..

публикувано на 19.02.24 в 10:44