Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

DW показва на фокус българката Виви Василева

Снимка: vividrums.com

Запознайте се с изгряващата звезда на перкусиите – Виви Василева. Така започва кратката видео-история на Дойче Веле за 29-годишната българка, която в началото на година стана първата перкусионистка, удостоена с престижната награда на името на американския композитор и диригент Ленард Бърстейн.

Виви е родена в Германия, в семейството на цигуларите Петър и Красимира Василеви и е най-малката сестра на виртуозния български цигулар Васко Василев. Напълно очаквано началото й на музикант е белязано от мелодичния звук на цигулката, но когато е едва на 8 години, на див плаж в местността Карадере на Българското Черноморие тя среща младежи, които "свирят" на бидони, туби и всичко подръчно, което може да бъде "опитомено" от ръцете им. Така бива пленена от звуците на ударните инструменти. 

"В началото си мислех, че този вид свирене изисква мъжка сила, енергия и агресия. Не знаех как ще мога да изляза на сцената и да свиря по този начин, с убедителна страст във всяка една нота" – разказва българката пред немската медия. Оказва се, че само 10 % от класическите перкусионисти са жени. Във видеото Василева отдава почит и признание на първата жена солистка на перкусии в оркестър – шотландката Евелин Глени, която въпреки глухотата си е сред най-изявените музиканти на нашето време и на 58-годишна възраст все още изнася концерти по целия свят. Нещо, което прави от 16 годишна и самата Виви Василева. Концертира в Бразилия, Испания, Украйна, Португалия, Алжир, Полша. Солист е на Музикалния фестивал Райнгау, Европейските седмици в Пасау, Gasteig фестивал в Мюнхен, Schleswig – Holstein Festival. А освен авторски композиции тя изпълнява и произведения, създадени специално за нея.


"Вярвам, че перкусиите са инструментът на 21-и век – каза в интервю за БНР след обявяването на наградата "Бърнстейн" Виви Василева – Защото свирим на инструменти от най-различни култури; защото съвременните композитори пишат много за нас; защото е възможно да създаваме нови звуци и ритми. И защото публиката се докосва до нещо ново, не както например при Моцарт чрез една мелодия, а чрез енергията, съдържаща се в ДНК-то на нашето човечество. Перкусиите, от една страна, са най-новите инструменти – като солови те съществуват от около 30 години, но същевременно са и най-старите. За мен е голяма чест, че наградата "Ленард Бърнстейн" отива именно към ударните инструменти. Много съм щастлива от тази отговорност и продължавам с пълна газ да уча нови концерти, да свиря с оркестри и състави и да правя това, което обичам."

"За мен музиката е живот." простичко обяснява себе си Виви Василева пред DW.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48

Зам.-министър Невяна Митева се срещна с българската общност в Берисо - Аржентина

По време на своята визита в Аржентина зам.-министърът на външните работи Невяна Митева се срещна с българската общност в град Берисо и бе почетен гост в седалището на Българското културно дружество „Иван Вазов“. Това стана при откриването на..

публикувано на 20.07.24 в 17:23

Българският патриарх Даниил се срещна с Асоциацията на българските училища в чужбина

Негово Светейшество Българският патриарх Даниил прие на 19 юли, в Синодалната палата, Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина, съобщи на сайта си Българската патриаршия.  Председателят на асоциацията Петя..

публикувано на 20.07.24 в 00:08