Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Създадоха речник на сръбски и албански думи, които не се нуждаят от превод


"Демокрация", "традиция", "пропаганда", "батерия", "епидемия", "комшии" (съседи) – това са някои от думите, които нямат нужда от превод от албански на сръбски и обратно, пише албанската редакция на Radio Free Europe. Тези и още стотици думи без превод, са събрани от студенти в Прищинския и Белградския университети по проекта на неправителствената организация "Integra". "Речник на думите, които нямат нужда от превод" цели да насърчава сътрудничеството между младежите от Косово и Сърбия, преодоляването на предразсъдъците, опознаването на националните култури и прилики. 

Представянето на речника в Прищина, 20 ноември 2023 г.
Събрани са над 2000 думи, но в речника са влезли само онези, които "по някакъв начин са характерни за общите традиции и култура". "Такава дума е "кеф". Използва се, за да се опише чувството за житейска наслада, която ни прави щастливи", обяснява Мария Орлович, преподавател в Белград.

СЕ критикува отношението към миналото в страните от бивша Югославия


Неуспехът за справяне с жестокостите от войната и първопричините за конфликтите в бивша Югославия продължава да има опустошителни последици за зачитането правата на човека, върховенството на закона и социалното сближаване в региона. Това посочва доклад на Съвета на Европа (СЕ), пише агенция HINA. "Време е за постигане на ефективно правосъдие, обезщетения и истина за жертвите“, посочва в доклада Дуня Миятович, комисар по правата на човека в Съвета на Европа. "Забележимото отстъпление на процесите за справяне с миналото съвпада с негативните тенденции в областта на човешките права“, заявява тя, подчертавайки речта на омразата. "Това в крайна сметка застрашава трудно постигнатия мир", добавя Миятович. Като основна причина за негативния процес е посочена "липсата на политическа воля".

Румъния ще има ново пристанище на Черно море


Румъния строи ново пристанище на Черно море, за да облекчи натоварването на пристанище Констанца, предизвикано от войната в Украйна, съобщи телевизия Digi24.

Портът ще е с акватория от 33 000 кв. м на брега на канала Поарта Алба-Мидия Наводари. Според експертите новото пристанище е нужно заради наплива от контейнеровози и кораби за превоз на зърно, които чакат продължително на рейд, за да бъдат обработени. На 25 км от канала властите искат да разширят и друго пристанище, наречено Луминица, за да увеличат транзитния трафик по вътрешните водни пътища. Двата проекта струват над 40 млн. евро и се финансират от ЕС. През Констанца са изнесени рекордните 29,4 млн. т. зърно за първите 10 месеца на годината, като украинското зърно е 40% от товарите.

Основната банкова лихва в Турция достигна рекордните 40 на сто


Турската централна банка повиши основната лихва за 6-ти пореден месец до 40 на сто. Това е най-високото ниво при управлението на турския президент Реджеп Ердоган, съобщи AFP, цитирана от БТА. Банката вдигна водещата си лихва с 5% спрямо октомври. Институцията посочва, че нивото на затягане на паричната политика е много близо до необходимото и темпът на вдигане на лихвата ще се забави. През юни Централната банка за първи път от 2021 г. увеличи основната лихва от 8,5% на 15 на сто и обеща по-строга парична политика за контрол на инфлацията. Това бе първото вдигане на лихвата, след като Хафизе Еркан оглави трезора. Преди това под натиска на Ердоган Банката намаляваше лихвите и турската инфлация за 2022 г. достигна 24-годишен връх от 85%. Сега годишната  инфлация спадна до 61,36 на сто.

Гръцките танкери спряха превоза на руски нефт от Черно море


Гръцките корабоплавателни компании Minerva Marine, Thenamaris и TMS Tankers са спрели да транспортират руски петрол, съобщи CNN. Прекратяването идва след затягане на санкциите от САЩ върху доставките. Трите компании притежават над 100 танкера и са превозвали нефт и горива от руските черноморски пристанища до октомври. Обемите са били около 10 млн. тона месечно или 2,4 млн. барела дневно. Minerva Marine, Thenamaris и TMS Tankers превозват руски петрол от десетилетия. Те продължиха да го правят и след като западните компании се оттеглиха от бизнеса. На 16 ноември САЩ наложиха санкции на 3 петролни танкера под либерийски флаг – "Казан", "Лиговски проспект" и "NS Century", защото превозват руски нефт на цена над установения таван от 60 долара за барел. В списъка със санкции бяха включени 20 компании от Русия, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: RFE/RL, coe.int, gazetadenavodari.ro, REUTERS, aa.com.tr

Още от категорията

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03
Откриването на XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища зад граница

Българското образование в чужбина не може да разчита само на възрожденски ентусиазъм

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/ 2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента , като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от..

публикувано на 23.07.24 в 13:25