Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Немско-българско дружество "Дунав" кани на предколеден празник в Дюселдорф

7
Снимка: личен архив

Дните от последния месец в годината обикновено са изпълнени с приятни емоции и очакване за светлите и уютни празнични дни, прекарани с близки и приятели. В тях дори и ежедневната работа сякаш не ни натежава толкова или поне си позволяваме да повярваме в подобна илюзия. За това допринасят красивите украси, рекламите и предложенията за Коледно-новогодишните празници. Такова събитие предстои в началото на декември и на българите в германския град Дюселдорф, чийто брой е около 5000 и постоянно нараства.

За съхранението на българските традиции се грижи Немско-българското дружество "Дунав" Северен Рейн-Вестфалия, основано през лятото на 2010 година. Наред с реализирането на различни общественополезни каузи, дружеството подпомага задълбочаването на немско-българския културен, икономически и социален обмен, а също така и комуникацията между сънародниците в Германия и живеещите там лица от други националности. В тази връзка "Дунав" организира танцови срещи, филмови прожекции, изложби, представяния на книги на български автори, различни срещи за запознанства и обмяна на контакти между наскоро пристигнали в района сънародници. Традиционно се включва в ежегодното събитие "Ден на Европа в Дюселдорф", където представя акценти от българската история, култура, традиции и обичаи, вкусната родна кухня и българското гостоприемство. Не пропускат да разкажат повече и за възможностите за туризъм в България. Сега подготвят коледен празник, към който интерес проявяват не само българите в Дюселдорф.

"Почти във всеки германски град, където има българско дружество, обикновено то разполага със свой ансамбъл или най-малкото група за народни танци" – споделя пред Радио България заместник-председателят на  Немско-българско дружество „Дунав“ Даниел Димов и допълва, че тази година участие са заявили сръбски и унгарски фолклорни състави, създадени в Германия:

Даниел Димов
"Връзките със сръбския и унгарския ансамбъл – "Моравац" (Moravac) и Вадроса (Vadrózsa) станаха чрез хореографката на нашия ансамбъл, която познава техните хореографи, а тъй като използваме сръбската църква, покрай това познаваме и представители на сръбското общество."

Що се отнася до участието на ансамбъл "Българска роза" от Малага, Димов обяснява:

"Нашият ансамбъл "Дунав" беше поканен на едно тяхно събитие през лятото в Испания, където хората се запознаха лично. В рамките му споменали за предстоящото ни събитие и те откликнали с радост на поканата."

Ансамбъл „Дунав“
Залата за събитието на 2 декември вече е осигурена, но сънародникът ни все по-усилено търси ново място, което да поема по-голям брой желаещи да присъстват на различните събития, които популяризират българската култура и традиции в града:

"Дружество "Дунав" в Дюселдорф си партнира много добре с Гръцката и Сръбската църква. Те разполагат със зали, които използваме често за различни събития. Гръцката разполага с по-голямата зала, тъй като на събитията, които правим за Коледа, 3 март или 24 май се случват от около 10 години с кратка пауза във времето на Covid-19, идват все повече хора. Вече се чудим къде и как за следващи събития да намерим зала с капацитет до 1000 души. Все още не идват толкова хора, но прогнозираме, че за предстоящото ще дойдат между 350 и 500."


Като заместник-председател на дружеството, Даниел Димов се занимава и с множество текущи предизвикателства около българската организация, често членовете се обръщат към него за съдействие по различни въпроси. В дружеството членуват над 100 българи от Дюселдорф, но желаещите да се присъединят към организацията постоянно нарастват.

"В момента кандидатстваме по програма на МОН, която да одобри нашето училище да се превърне в неделно. Има голям интерес както към него, така и към школата ни по народни танци, но тепърва ще представяме и още интересни неща за сънародниците ни тук в Дюселдорф“ – посочи Димов. – Училището засега се казва "Дунав" по името на дружеството. Към момента разполагаме с трима преподаватели. Предлагаме обучение от предучилищна група до пети клас. Часовете се провеждат през уикенда, с осигурено намаление на таксата за членове на дружеството ни. Към момента се финансираме изцяло от членски внос и таксата, която родителите, които не са членове заплащат."

Снимки: личен архив

Галерия

Още от категорията

Българска делегация посети българите в село Заря в Одеска област

Делегация, водена от зам.-председателя на Народното събрание Росица Кирова, посети на националния празник българското село Заря в Саратска община, Белгородднестровски район на Одеска област. “ Гордея се, че тук има българи, които носят България. Вие..

публикувано на 03.03.24 в 11:43

В Ню Йорк почетоха националния ни празник с тържествена церемония и български хора

"Валя, валя много..., но както обещахме, българският флаг се издигна в небето на Манхатън, съпроводен от изпълнение на живо на националния ни химн от Джина Ди Донато" – това написаха във фейсбук страницата си от Генералното консулство на България в..

публикувано на 03.03.24 в 10:48

Шлосплац в Щутгарт се превръща в български мегдан за 3 март

За първи път Шлосплац в Щутгарт, Германия, ще се превърне в български мегдан в деня на Националния празник на България - 3 март. Организатор на патриотичната инициатива е местният български фолклорен клуб "БалканДенс", който кани всички наши сънародници в..

обновено на 03.03.24 в 08:49