Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискретните опустошения на корупцията

В държава, която не се бори срещу корупцията, демокрацията е постоянно заплашена от крах

19
Снимка: Френски институт в България

В България има закони, инструментариумът е налице, но той не се прилага – констатацията е на Бернар Ватие, председател на Парижката адвокатска колегия. Председателстваният от него Международен съюз на адвокатските колегии с обща правна традиция /CIB/ инициира конференция в София, която постави на фокус борбата с корупцията като постоянно обновяващо се предизвикателство. Форумът беше организиран от френското посолство в България и Френския институт по повод на 10-годишнината от създаването на Клуба на адвокатите франкофони в София и 30-годишнината от приемането на България за член на Международната организация на франкофонията.

Адвокати, магистрати и представители на обществените институции дебатираха върху опита и текущите реформи, провеждани във Франция и България.

"Целта на конференцията е да обобщи съществуващите средства за борба с корупцията в България и Франция, две държави членки на ЕС, и от опита на едните другите да почерпят най-доброто за себе си “,  поясни Бернар Ватие в интервю за Радио България.

Бернар Ватие

По думите му, е необходимо да се използва натрупаната в другите страни вещина, за да бъдат засилени средствата за борба с корупцията, с които България вече разполага.

"Силно впечатление ми направи изказването на бившия заместник- министър на правосъдието (Андрей Янкулов – бел. ред.), който обясни, че законовите текстове са налични, но от тях няма особен смисъл, защото поведението не се е променило. Това според мен е основният проблем, свързан с корупцията. Корупцията е въпрос на възпитание. Хората свикват с корупцията и тези поведенчески модели трябва да се променят.“

Борбата в корупцията в този смисъл почива на възпитаването или превенцията, но и на санкциите, т. е. правосъдието трябва да я санкционира. Необходимо е да се въведат наказателни механизми.

"За тази цел магистратите трябва да бъдат независими – продължава Бернар Ватие. – Тук се връщаме на проблема за независимостта на правосъдието и ролята на Прокуратурата. Трябва да бъдем бдителни, защото ако няма наказание, корупцията придобива легитимност. Ако не ме хванат, съм в правото си да продължавам. При корупцията има едно страшно явление и това е нейната прикритост и легитимността, която практикуващият я постепенно придобива. Тази практика трябва да се прекрати и за това ни е необходима организирана прокуратура.“

В държава, която не се бори срещу корупцията, демокрацията е постоянно заплашена от крах – казва ни генералният секретар на CIB. От една страна, икономическият растеж е възпрепятстван, от друга - се стига до деспотизъм на онези, които си служат с корупционни средства.

Доколко може да се търсят корупционни практики и рекет при събития като например похищението на кораба "Галакси лийдър" с двама българи в екипажа - новина, която доминира актуалността в България?

Бернар Ватие очертава различията между пиратството и корупцията:

"При пиратството престъпното деяние е видимо, гледаме например кадри по телевизията. Същото важи за кражбите. Видно е, че е извършена кражба, дори да не знаем кой е крадецът. При корупцията престъплението е съвсем дискретно. Виждате ли, лесно е да преследваш пират или крадец, но е много по-трудно да изправиш пред съда човек, извършил корупция, защото това не се вижда. Това е и проблемът при нея. Затова са необходими инструменти, които да позволят да има прозрачност и да изложат на показ евентуалните случаи на корупция“, заключава Бернар Ватие.

Снимки: Френски институт в България


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25