Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В първите часове на 26 ноември в "Нощен Хоризонт" на БНР

„Родина зад граница“: При българите в Албания

Радио България представя нова инициатива за българите по света

| обновено на 25.11.23 в 11:59
Снимка: Красимир Мартинов

Откога датират първите поселения на българи в Албания, как живеят сънародниците ни в Голо бърдо, Гора и Мала Преспа, какви са възможностите пред младите хора от български произход и перспективите пред националното ни малцинство в контекста на проведеното от септември до ноември преброяване на населението в Република Албания – отговорите очаквайте в „Родина зад граница“, съвместна рубрика на Радио България и програма „Хоризонт“ на БНР.


В първите часове на 26 ноември (00:15 до 02:00 часа, българско време), в предаването „Нощен Хоризонт“ домакините Станислава Пирчева от „Хоризонт“ и Красимир Мартинов от Радио България ни срещат с наши сънародници в Албания - учители, интелектуалци, общественици, артисти.

Станислава Пирчева и Красимир Мартинов

С това даваме и начало на новия проект на Радио България за по-задълбочено предстаявяне на българските общности зад граница. Тази зима, в поредица от радио предавания и мултимедийни публикации на уеб сайта на БНР - "Радио България" ще ви срещнем и запознаем с нашите хора в Албания и с онези, които поддържат жива връзката им с родината и с българските им корени. 

Областта Гора в Албания

📌 В рубриката "Родина зад граница" тази нощ ще чуем част от репортажите и интервютата, които екип на Радио България осъществи при посещението си в Албания в края на октомври т.г.:

✅ Пред Радио България прочутото сопрано Рамона Тулумани разказва за българските си корени, за децата си, на които говори и пее и на български и ни кани на новогодишна гала вечер в Софийската опера, в която звездно място ще има и тя.

Оперната дива Рамона Тулумани

✅ Доц. Спас Ташев от БАН ни потапя в историята на българите в Албания в контекста на съвременните процеси в Европа и в света. А заместник-кметът на Община Кукъс в Северна Албания Агрон Нурединай си спомня за студентските години в Свищов и разказва за усилията на местната власт да подкрепя на българите в Гора.

Заместник-кметът на Кукъс Агрон Нурединай

✅ Представителят на българите в Комитета на националните малцинства в Албания Милена Селими говори за проблемите и възможностите, които се разгръщат пред нашите сънародници там.

Застъпникът на българите в Албания Милена Селими

✅ С българските просвети средища и ролята на Дружеството за българо-албанско приятелство в Корча ни запознава Димитри Никола Пандовски.

Димитри Пандовски - председател на българското дружество в Корча

☎️ Екипът на "Родина зад граница" Ви очаква с въпроси и коментари в социалните мрежи и на ефирните ни телефони.

🎧 Слушайте ни на вълните на Програма "Хоризонт" или онлайн на https://binar.bg/programa-horizont/.

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30