Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският бизнес: България е вратата на Турция към Европа

Снимка: МИР

Възможностите за инвестиции в България бяха представени пред близо 50 представители на турски компании от министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева и изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова. Това стана на среща в Истанбул с турския бизнес по покана на Турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически връзки на Турция (DEİK). В срещата участва и генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев. 

България е наш стратегически партньор и вратата на Турция към Европа”, заяви председателят на Турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически връзки на Турция (DEİK) Зеки Саръбекир. По думите му, страната ни има логистичен потенциал и информационна инфраструктура, която подпомага търговските потоци и разкрива нови възможности за сътрудничество.

От българска страна беше подчертано, че сред приоритетите на министерството е привличането на високотехнологични инвестиции и развитие на научната и развойна дейност. 

Редица големи компании избират да инвестират в създаването и развитието на развойни центрове в България, заради инфраструктурата и талантите. България е на трето място по ИТ специалисти“, подчерта министърът.

Тя отбеляза традиционно добрите търговско-икономически отношения между България и Турция – стокообменът през 2022 г. възлиза на над 7 млрд. долара, а турските инвестиции у нас са за над 3 млрд. долара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал за европейска солидарност на СУ отбелязва 35 г. от падането на Берлинската стена

С Фестивал за европейска солидарност ще бъде отбелязана 35-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Според организаторите от Културния център на СУ “Св. Климент Охридски” и сдружението “Център за четене и култура” фестивалът, който се открива..

публикувано на 07.10.24 в 06:00

Новата седмица започва със слънчево време

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Северозападният вятър ще отслабне до умерен и постепенно ще се ориентира от юг. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°. Над планините ще бъде предимно слънчево, но ветровито...

публикувано на 06.10.24 в 18:30

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26