Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков:

Над хиляда селища без ток, над сто души спасени от снежните капани

Николай Денков
Снимка: БГНЕС

“В над 1000 населени места все още нямаме подаване на ток. Това няма как да се предотврати в сроковете, в които може да се реагира в момента”, заяви на брифинг премиерът Николай Денков след извънредно съвещание с министри и ръководители на агенции, предаде репортерът на БНР Добромир Видев. По думите на министър-председателя, ситуацията е тежка в цялата страна, налице са стотици повреди по електрозахранването, има закъсали тирове, автомобили, хора.

Обявен е червен код за сняг и бурен вятър в четири области

Николай Денкова съобщи, че повече от сто души през нощта са били освободени от снежните капани благодарение на всички институции. Той благодари на пожарната безопасност, на агенция “Пътна инфраструктура”, на военните.

Продължава почистването на пътищата, но има няколко области, в които това е много трудно, защото снеговалежът продължава, придружен от силни ветрове, каза още премиерът.

Междувременно стотици населени места в Североизточна България остават без ток вече 15 часа, потвърдиха за БНР от ЕНЕРГО ПРО-Варна. Всички аварийни екипи работят, но все още има непроходими участъци.

Близо 460 хил. потребители в Западна България и Софийска област също са без ток, информираха от “Електрохолд”. Най-засегнатите столични квартали са “Симеоново”, “Бистрица”, “Банкя”, “Курило”, “Кръстова вада”, “Владая”, “Витоша”, “Малинова долина”. Работата на аварийните групи се затруднява от непочистените пътища, обледяванията и множеството паднали клони и дървета.

До обед пожарникари и спасители са реагирали на около 300 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка, казаха от МВР.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37