Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей в италианския град Кампобасо пази уникални исторически находки, свързани с България

Археологът Изабела Маркета за българската следа в историята на средновековна Италия

Изабела Маркета
Снимка: Венета Николова

"Българите имат подчертан стремеж към национално самоопределение и силно желание да се върнат назад във времето, за да опознаят произхода си и да доизградят своята идентичност, която явно им е била насилствено отнета покрай дългите години на господство и влияния на други народи." Така започна разговорът ни с Изабела Маркета в студиото на Радио България. Тя е италианка, родом от Матера и е археолог със специалност Средновековие. Познава добре историята на България и твърди, че ние се движим по един раздвоен път:

"От една страна, сте обърнати с лице към модерния свят под влиянието на останалите народи, които не търсят своята идентичност, а се стремят към приобщаване, които се възприемат като граждани на света. От друга страна, вие сте обърнати към корените си. И в качеството си на археолог, срещата ми с хора, които искат много силно да се докоснат до собствената си история и да възстановят връзката с предците си, силно ме впечатлява, защото именно историята е моето работно поле" – казва Изабела Маркета.

Преди дни италианският археолог посети страната ни във връзка с представянето в Нов български университет на документалния филм "Алцек и българите в средновековна Италия" на Росица Лазарова – Сбаралия и колегата от Радио България Иво Иванов. Лентата изследва българската следа в историята на Апенините и заселването по тези земи на Алцек, предполагаемия брат на хан Аспарух – основателят на българската държава. Консултант на филма е самата Изабела Маркета в качеството й на куратор на експозиция в археологическия музей на град Кампобасо, съдържаща сензационни находки, свързани с българската история.

Изабела Маркета и Росица Лазарова – Сбаралия в Пловдив
Преди години, в средновековен некропол в близкото селище Кампокиаро археолози попадат на загадъчни гробове – войни, погребани с цялото им бойно снаряжение, заедно с конете им. Твърди се, че находките са с прабългарски произход.

Вижте трейлъра на документалния филм "Алцек и българите в средновековна Италия"

"Това са многобройни гробове с характеристики, които оприличават местното население с хората от ранносредновековна България. Средновековният отдел на музея на Кампобасо дори спечели, престижно италианско отличие през 2017 г. , защото въпросните находки разкриват много точно този съществен отрязък от миналото на регион Молизе, който е тясно свързан с българската история" – обяснява Изабела Маркета.


Според италианския археолог местното население е имало продължителни контакти с общности от български произход. А някои традиции, най-вече в по-малките селища, продължават да са живи. Например на места в Молизе се месят хлябове, които са много подобни на нашите ритуални хлябове, имаме сходство и в старинните носии. Съществуват и много думи в местните диалекти, които могат да бъдат оприличени на български думи. "Освен че изследва този отрязък на взаимодействие от археологическа гледна точка, филмът "Алцек и българите в средновековна Италия" представя нещо много съществено – виждаме как връзката с България се е утвърдила във времето чрез различни легенди и народни приказки, предавани през поколенията, които са станали част и от местното културно наследство" – казва Изабела Маркета. През VІІ век Алцек се заселва в Южна Италия по покана на лангобардите, които по това време воювали с византийците.

"Твърдят за лангобардите, че  са поканили Алцек в Италия, за да защитава границите им с Византия. Навремето не е имало телефони и интернет, но народите добре са се познавали и са поддържали контакти. Не случайно лангобардите се обърнали за помощ именно към Алцек. Те са знаели, че прабългарите са много добри войни и че ще ги защитят, при това в момент, когато те не са разполагали със собствена земя. В наши дни археологическите находки потвърждават писмените източници, свързани с този отрязък на историята" – казва в заключение Изабела Маркета пред Радио България.

В студиото на Радио България
Вижте още : 

Снимки: Иво Иванов, Венета Николова


БНР подкасти:

Още от категорията

Ценни реликви в "Етъра" припомнят делото на революционера Георги Бенковски

Пушката на Георги Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание , както и автентични документи са сред реликвите, които разказват за живота на революционера, преди да стане част от организаторите на въстанието, превърнало се в прелюдия..

публикувано на 01.03.24 в 06:10

Почитаме паметта на Свети Серафим Софийски

В руската църква “Св. Николай Мирликийски” тържествено беше почетена паметта на Свети Серафим Софийски. Службата оглави мелнишкият епископ Герасим в съслужение с предстоятеля на храма отец Владимир Тишчук и свещенослужители от българската и руската..

публикувано на 26.02.24 в 15:45
Цветана Джерманова

Почина последната оцеляла лагеристка от Белене

На 95 години почина Цветана Джерманова - последната оцеляла жена, която е била репресирана като затворник в лагерите в Белене и в Босна. Цветана Джерманова е родена на 20.03.1928 г. в село Лесковец, област Перник. От 1942 до 1946 г. учи в..

публикувано на 26.02.24 в 14:58