Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училища в 13 области останаха затворени заради щетите от обилния снеговалеж

Снимка: БТА

В редица населени места беше обявено бедствено положение заради тежката метеорологична обстановка, причинена от обилния снеговалеж през почивните дни. Денят остана неучебен за учениците в над 280 училища, в тринайсет области.

През последното денонощие служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на 1076 сигнала. Общо 191 екипа са участвали в евакуирането на 288 души, информира МВР. Потушени са 55 пожара и са извършени 1007 спасителни дейности и помощни операции.

Най-тежка е ситуацията в Североизточна България, където беше обявен червен код за опасно време. В много варненски селища все още няма ток, вода и остават недостъпни. Подобни са условията в Добричка, Разградска, Силистренска, Търговищка, Врачанска, Русенска, Шуменска, Великотърновска, Плевенска, Габровска и Сливенска област.

Затруднения има и по железопътните линии в страната. Някои влакове няма да се движат, а други като бързите от София до Варна и от Варна до София закъсняват с близо два часа и половина.

Трите електроразпределителни дружества продължават да работят в някои места за отстраняване на прекъсванията на електрозахранването, причинени от влошената климатична обстановка през последните дни, съобщи зам. енергийният министър Красимир Ненов. По думите му, екипи на Електроенергийния системен оператор вече са отстранили по-голямата част от повредите.

На територията на София са постъпили над 1500 сигнала за паднали дървета и клони, съобщиТеодора Полимерова, директор на дирекция “Климат, енергия и въздух” в Столичната община.


Още от категорията

Предстои понижение на температурите и валежи от дъжд

Във вторник ще бъде облачно, главно в Южна България с валежи от дъжд. На места в Източните Родопи и в югоизточните райони валежите ще бъдат значителни по количество. Ще духа умерен вятър от изток-североизток и с него ще нахлува студен въздух...

публикувано на 04.03.24 в 18:30

INSAIT стартира BgGPT – достъпен изкуствен интелект на български език

BgGPT – първият изкуствен интелект само на български език, вече е публично достъпен и може да се използва безплатно от всеки, съобщи институтът INSAIT към СУ “Св. Климент Охридски”. През януари т.г. INSAIT обяви създаването на първия езиков модел..

публикувано на 04.03.24 в 13:42

Още една година временна закрила за бежанците от Украйна

От днес временната закрила за украинските бежанци у нас се удължава с една година. Правителственото решение засяга около 173 хил. граждани, напуснали страната си заради руската агресия.   Статутът осигурява на украинските бежанци правото на..

публикувано на 04.03.24 в 12:15